Gospodarstvo

30 PROJEKATA NA INDIKATIVNOJ LISTI

Investicijski plan za Europu - prilika za Hrvatsku

Nova prilika za Hrvatsku, ali i druge zemlje članice. Tako je okarakteriziran investicijski plan šefa EK Junckera o kojem se govorilo u Gospodarskoj komori. Osim uspjeha projekta dubrovačke zračne luke naglašena je važnost nastavka privlačenja investicija.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori odrzana je konferencija Investicijski plan za Europu - prilika za Hrvatsku   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Govoreći uoči konferencije Investicijski plan za Europu - Prilika za Hrvatsku u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, potpredsjednik Vlade Branko Grčić izdvojio je projekt dubrovačke zračne luke kao najvažniji. Napominje da na indikativnoj listi postoji 30 projekata iz područja energetike, prometa, edukacija istraživanja i inovacije...

Tu je vrlo interesantno područje digitalne mreže, broadbanda. Sve su to područja koja u Hrvatskoj predstavljaju prioritet i mi smo zapravo nekakav most od investitora prema Junckerovom planu odnosno prema EIB-u i Europskom fondu za strateška ulaganja. Mi ćemo to institucionalno urediti za par dana pa će HBOR biti ta centralna točka komunikacije.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović rekao je da je gospodarski oporavak spor i da je zadaća države stvoriti prijateljsko investicijsko okruženje kojeg danas nema u dovoljnoj mjeri.

Vrijeme je da Hrvatska kao casino- ekonomija, u kojoj je primarno trgovanje robom, a ne stvaranje dodane vrijednosti promjeni identitet. I to putem privatnih ulaganja jer mi u HGK smo posebno zainteresirani za ovaj plan i kako će se on odraziti na poslovni i privatni sektor. Investicijski plan je sveobuhvatna mjera i rješenje koju se dugo čekalo i to je prilika za ulazak optimizma na velika vrata EU.

Projekat koji je dobio zeleno svjetlo EK i to među četiri prva i kojega svi smatraju priznanjem je onaj proširenja i obnove Dubrovačke zračne luke. Vrijedan je 246 milijuna eura od kojih se 60% financira iz EU fondova, a 13 posto kreditom iz Junckerovog plana. Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić...

I naš projekat kao i svaki drugi iz EU fondova će doprinijeti povećanju ulaganja, smanjenju nezaposlenosti. Navikli smo da su zračne luke detektirane a da će i naša postati katalizator gospodarskog rasta na krajnjem jugu Hrvatske. Prije svega što će se zaposliti brojna građevinska operativa, što će po završetku projekta opet dovesti do zapošljavanja. U avijaciji se kaže da svaki milijun putnika donosi tisuću radnih mjesta.