Društvo

BORBA PROTIV DROGA I EUROPSKI GRAD

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog trgovanja

Obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog trgovanja, koji je 1987. pokrenula Opća skupština Ujedinjenih naroda kako bi podsjetila na ciljeve država članica UN-a o uspostavi međunarodnog društva bez zlouporabe droga.

Drogiranje   FOTO:Tomislav Miletic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Povodom obilježavanja tog dana Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama danas je pokrenuo ispitivanje pod nazivom „Borba protiv droga i europski grad” usmjereno na deset europskih prijestolnica koje su razvile posebnu strategiju za borbu protiv droga: Berlin, Bukurešt, Kopenhagen, Helsinki, Lisabon, Prag, Madrid, Stockholm, Beč i Varšava.

Izvješćem su obuhvaćene četiri teme: povezanost urbanog prostora i uporabe droga, uporaba droga u poslovnom svijetu i rekreacijska uporaba droga, politike borbe protiv droga na razini grada te usklađivanje i financiranje politika na razini grada.

„Svake se godine u Europi zabilježi milijun zapljena nedopuštenih droga, a internet prerasta u sve veći izvor nabave droga. Moramo udružiti snage na međunarodnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te na razini EU-a kako bismo se suočili s izazovima povezanima s drogama, spriječili uporabu droga, riješili problem s ovisnicima i prekinuli trgovanje drogama. Potreban nam je i brz i učinkovit sustav na razini EU-a radi rješavanja izazova u pogledu novih psihoaktivnih tvari. Nadam se da će Parlament i Vijeće uspjeti ostvariti napredak u pregovorima o prijedlozima Komisije.” rekao je Dimitris Avramopoulos, povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo.