Kino & Film

KVALITETAN FILM

Zvizdan u službenoj selekciji za Nagradu LUX

Dugometražni igrani film Zvizdan Dalibora Matanića uvršten je u službenu selekciju Nagrade LUX 2015, kao jedan od deset naslova koji promiču bogatstvo, raznolikost i izvrsnost europskog filma.

Ilustracija   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media servis

Nagradu dodjeljuje Europski parlament od 2007. godine, a Zvizdan je prvi hrvatski film nominiran za ovo priznanje.

Nakon svjetske premijere na 68. Filmskom festivalu u Cannesu i osvajanja nagrade žirija u programu Un Certain Regard, nominacija za Nagradu Lux novo je priznanje Zvizdanu.

Matanićev film uvršten je među deset naslova nagrađivanih redatelja, poput Ovnova (Hrútar) islandskog redatelja Grímura Hákonarsona, Saulov sin (Son Of Saul) Mađara Lászlóa Nemesa, Jednostavan čovjek (The Measure Of A Man) Francuza Stéphanea Brizéa i Lekcija (The Lesson) bugarskog redateljskog dvojca Kristine Grozeve i Petra Valchanova. Zvizdan je prva hrvatska većinska koprodukcija nominirana za ovu nagradu, nakon što je 2013. godine nominaciju dobila hrvatska manjinska koprodukcija Krugovi Srdana Golubovića.

O odabranim naslovima odlučivala je selekcijska komisija koja će krajem srpnja odabrati tri naslova koja će ući u Natjecateljski program, biti prevedena na 24 jezika Europske unije te prikazana u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma. O pobjedničkom filmu odlučivat će članovi Europskog parlamenta u prosincu u Strasbourgu. Zvizdan je nastao u produkciji zagrebačke Kinorame, a koproducenti su slovenska filmska kuća Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije.