Društvo

SJEDIŠTE U RIJECI I SPLITU

Pilot projekt hitne helikopterske medicinske pomoći

Uskoro bi trebala biti uspostavljena hitna helikopterska medicinska služba sa sjedištima u Rijeci i Splitu. Riječ je o pilot projektu Ministarstva zdravlja, no Udruga sigurnost u prometu, Udruga obitelji stradalih u prometu i Koalicija udruga u zdravstvu danas su zatražile uspostavu trajnog sustava hitne helikopterske medicinske pomoći za područje cijele Hrvatske s pet ili šest sjedišta.

Pilot projekt hitne helikopterske medicinske pomoći   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Media servis

Upozoravaju da se pravilnom medicinskom skrbi unutar jednog sata od nezgode ili simptoma bolesti značajno povećavaju šanse za preživljavanje pacijenta ili ublažavaju posljedice.

"Pravilo je u Europi, sada će to profunkcionirati u Hrvatskoj, da se najteži pacijenti nastoje hospitalizirati u okviru zlatnog sata i veseli smo što će se takva usluga moći dobiti od kolovoza i u obalnom dijelu Hrvatske", rekao je tajnik udruge Sigurnost u prometu Georg Davor Lisicin. Helikopterski prijevoz u hitnim slučajevima trenutno se obavlja helikopterima Oružanih snaga, no takav je prijevoz skup i nedovoljno učinkovit, upozoravaju udruge.