Crna kronika

NASTAVLJA SE BORBA S POŽARIMA

Gasitelji se bore na Pelješcu, gori na Braču i u Istri

Već peti dan gori na Pelješcu, gdje nekoliko stotina vatrogasaca neumorno brani kuće pred vatrenom stihijom, s tanje se sneprestano mijenja. Na Korčuli je uhićena piromanka, a gori i na Braču te u Istri.

Požar na Pelješcu   FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Brojni vatrogasci na Pelješcu imali su još jednu dramatičnu noć nakon što su požari uz pomoć bure prijetili naselju Ponikve. Stradala je jedna kuća, a gasitelji nastoje spriječiti napredovanje požara kod Janjine.

Novi požar tijekom noći buknuo je u blizini Stona, a nakon što je na zahtjev gasitelja isključena struja opskrba na poluotoku ponovno je uspostavljena. Policija je također otkrila da je privela 24 godišnju Korčulanku koja je podmetnula nekoliko požara na otoku uključujući i onaj u kojem je izgorjelo 400 hektara raslinja.

Što se požara na području Splitsko-dalmatinske županije tiče jučer je na raznim lokacijama izbilo njih 18, najviše zbog udara groma. Trenutno vatrogasci djeluju na dvije lokacije rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina...

"Samo je ostao jedan na Braču, uvala Paklena, nepristupačan dio kojega smo prije pola sata stavili pod nadzor uz pomoć 40 gasitelja i firebossa i aitractora. Sada je aktivan požar na području općine Marina, također nepristupačan teren i uputili smo vatrogasce te se nadamo da ćemo ga uskoro staviti pod nadzor."

Gori i u Istri na području Plomina. Jedan požar je lokaliziran i stanje se polako stavlja pod nadzor. Zapovjednik istarskih vatrogasaca Dino Kozlevac.

"Jedan požar je potpuno pod kontrolom i lokaliziran to je požar Kozjak-Kršan, a ovaj drugi požar, radimo na njemu. Još nije pod kontrolom, ali radimo na njemu istanje je povoljnije nego noćas i jutros. Sudjeluje 110 vatrogasaca iz cijele županije sa 40 vozila, a u gašenju nam pomažu i dva kanadera."

Recimo da je ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov ponudio pomoć za gašenje požara Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, objavila je ruska novinska agencija Itar TASS.