Kino & Film

EMMA THOMSON

Seksizam i dalje prisutan u filmskoj industriji

Filmska industrija u posljednjih 30 godina nije napredovala kada je riječ o suprotstavljanju seksizmu ili stvaranju plodnog tla za kvalitetnije ženske uloge, rekla je britanska glumica Emma Tompson.

Emma Thomson   FOTO:Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Slobodna Dalmacija

"Mislim da nema nikakvog zamjetnog poboljšanja i čini mi se da je za glumice došlo još gore vrijeme nego kad sam ja bila mlada, kada je riječ o tomu kako bi trebale izgledati. Dok sam bila mlađa uistinu sam vjerovala da će svijet biti bolji, a sad kad o tome razmišljam, zamjećujem da je u lošijem stanju nego kakvim ga ja pamtim, osobito za žene. Smatram da je to uznemirujuće i tužno", rekla je glumica, spisateljica, producentica i komičarka za britanski časopis.

"Često razgovaram s mladim glumicama. Suočene smo s istim problemima i ništa se ne mijenja, a neki oblici seksizma i neugodnosti kada je o ženama riječ, ne mijenjaju se. Štoviše prevladavaju", kaže Thomson.

Nakon što je karijeru početkom osamdesetih počela kao komičarka i spisateljica, Emma Thomson glumila je u tv-dramama i filmovima, među kojima i u seriji filmova o Harryju Potteru.

Oscara za najbolju glumicu osvojila je 1992. za ulogu u filmu "Howard's end" te 1995. za najbolji scenarij za film "Razum i osjećaji" te dva Zlatna globusa i tri nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA).

U posljednjem snimljenom filmu "The Legend of Barney Thompson" glumi sedamdesetsedmogodišnju prostitutku. "Bilo bi stvarno lijepo da tu ulogu igra žena koja uistinu ima toliko godina, no kako je riječ o komičnoj i zabavnoj ulozi, nisam joj odoljela", rekla je glumica.

IZVOR: Slobodna Dalmacija