Događanja

KNIN

Predsjednica svečano otvorila Muzej Oluja 95

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti održava se u Kninu. Izaslanstva Vlade i Sabora vijence su položila jutros, a šefica države sama će to učiniti u 13 sati. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je Muzej Oluja 95.

Kolinda   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Od danas svi mogu razgledati stalni postav obnovljenog Muzeja u kojem su prikazane akcije iz Domovinskog rata, a u kojem središnje mjesto ima operacija Oluja kojom je prije točno 20 godina oslobođen Knin i okupirani teritoriji Hrvatske. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac.

"Da ovaj muzej poklanjamo onima koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske, svim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Neka mlađi naraštaji uče hrvatsku povijest", naglasila je Rimac.Ministar kulture Berislav Šipuš istaknuo je da je muzej nastao u zaista kratkom roku i da je želja još ga proširiti. Zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su "omogućili da danas ovdje stojimo".

"Sasvim sigurno ovo je istodobno trenutak tišine, refleksije, razmišljanja i poniranja u same sebe, ali i dan veselja i radosti", rekao je ministar Šipuš. Posebno se ponosim hrvatskim braniteljima, naglasila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i dodala da muzej pruža stručan, realan i dokumentiran pregled događaja koji su prethodili borbi za slobodu.

"Svoju povijest pišemo sami, ponosni na svoj nacionalni identitet, na dostignuća i vrijednosti koje su nas održale. Našu povijest i baštinu tumačimo i promičemo na jedini ispravan način; istraživanjem i stručnim radom, čuvanjem i njegovanjem uspomena na velike ljude i događaje, odnosno upravo onako kako to možemo vijdeti u kninskome muzeju Oluja 95", rekla je šefica države. Neka ovaj muzej bude na spomen domovini, rekla je predsjednica.
 
"Sada mi dopustite da sa zadovoljstvom proglasim Muzej Oluja 95 otvorenim. Hvala vam lijepa i živjeli".