Događanja

20. OBLJETNICA OLUJE

Ovacije predsjednici, zvižudci premijeru

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održava se u Kninu. Oko 100 tisuća ljudi došlo je u kraljevski grad. U 9 sati i 13 minuta hrvatski se stijeg zavijorio na kninskoj tvrđavi. Državni protokoli bili su razdvojeni. Predsjednica je dobila ovacije, premijer zvižduke, a govornici su oštre poruke uputili Srbiji...

Kolinda i Zoran   FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Unatoč zajedništvu koje se tako često spominje i na koje se stalno poziva, danas u Kninu dva protokola. Premijer Zoran Milanović i šef Sabora Josip Leko s izaslanstvima jutros su zajedno položili vijence, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, bez nekog objašnjenja, to učinila 6 sati kasnije. Na pitanje zašto je to tako, premijer je tek rekao. 

"Čestitam svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja. Vjerujem da će danas ovdje biti lijepo kao u Zagrebu, to je sve što mogu reći".Predsjednica, koja je u Kninu dočekana ovacijama, u emotivnom je govoru naglasila da nikada nećemo dopustiti da se agresor i žrtva izjednačavaju. Znamo cijeniti slobodu jer rat je bio ovdje, a ne tamo negdje daleko, rekla je predsjednica koja je reagirala na izjave iz Srbije gdje Oluju uspoređuju s genocidom u Srebrenici.

"Gospodo, okanite se mitova, laži i obmana, okrenite se europskoj budućnosti. Hrvatska nije neprijatelj Srbiji i ne sijte sjeme novog zla", rekla je predsjednica. Branili smo svoje i oslobađali svoju zemlju, opet bismo isto učinili i isto pobijedili, poručio je predstavnik branitelja Dražimir Jukić naglasivši da su za slobodu najzaslužniji branitelji.

"Zato me kao hrvatskog branitelja istinski žalosti što u ovom trenutku nisu s nama predsjednik Sabora i predsjednik Vlade", rekao je Jukić na što su okupljeni zviždali.U Kninu se danas okupilo oko 100 tisuća ljudi. Otkriven je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a od danas svi mogu razgledati stalni postav obnovljenog Muzeja Oluja 95. u kojem su prikazane akcije iz Domovinskog rata, u kojem središnje mjesto ima operacija Oluja kojom je prije točno 20 godina oslobođen Knin i okupirani teritoriji Hrvatske. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac. 

"Da ovaj muzej poklanjamo onima koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske, svim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Neka mlađi naraštaji uče hrvatsku povijest", naglasila je Rimac.Muzej je svečano otvorila predsjednica naglasivši da se posebno ponosi hrvatskim braniteljima.

"Onaj narod koji ima svoju povijest ne može se izbrisati s lica zemlje kao što su to neki pokušali. I zato stojeći ovdje danas, posebno sam ponosna na hrvatske branitelje, sve one koji su dali svoje živote, svoje zdravlje, svoju mladost, za našu hrvatsku domovinu", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.Ispred Muzeja na tvrđavi susreli su se premijer Milanović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Zajedno su obišli muzej, a okupljeni su prvom uputili nekoliko zvižduka, a drugom pljeskali. Najpopularniji gost u Kninu bio je general Ante Gotovina. 

"Slavimo 20 godina mira, sigurnosti i slobode. Jučer je bio početak obilježavanja, naše oružane snage su to obilježile dostojanstveno i veličanstveno diljem Hrvatske. To nastavljamo danas, na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i branitelja", rekao je Gotovina.Meni je ovaj dan najvažniji u životu, važniji od rođendana, komentirao je ministar obrane Ante Kotromanović. Podsjetio je da smo na današnji dan prije 20 godina dobili temelje hrvatske države. Smatra da smo glavne ciljeve ispunili i da smo danas bolja država nego prije 20 godina. Osvrnuo se na poruke srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića. 

"A jadno, očito čovjek ima problema s poviješću, s budućnošću, očito imaju problema sami sa sobom. Mi cijenimo sve, ali trudit ćemo se izgraditi našu hrvatsku državu na najbolji mogući način i mi smo na dobrom putu. A oni, ako ovako nastave, ostat će tamo gdje jesu", rekao je ministar obrane.

I Karamarko je komentirao poruke iz Beograda. "Srpska politika ne može sa susjedima korespondirati bazirajući politiku na mitovima, poluistinama i neistinama. Kada pričaju o takozvanom egzodusu srpskog naroda iz Republike Hrvatske postoje dokumenti, dokazano je da je izlazak Srba iz Hrvatske bio predviđen upravo u Miloševićevom stožeru, da je predsjednik Tuđman tražio Srbe iz Hrvatske da ostanu ovdje". 

Proslava u Kninu počela je rano jutros puštanjem 2000 golubova prema Vukovaru, dok su istovremeno golubovi iz Vukovara poletjeti prema Kninu. Nakon mise, svečanost je nastavljena mimohodom ulicama Knina, a središnja proslava je kod spomenika Hrvatske pobjede Oluja '95.