Virovitičko-podravska

[GALERIJA IZ ZRAKA]

Jezero Slanac, malo Panonsko more

Akumulacijsko jezero Slanac prostire se na površini od 81 hektara te ima šest puta veću zapreminu od slatinskog jezera Javorica, odnosno 2,5 milijuna kubika vode.

Piše: Republika.eu / Domovina.net

Jezero prvenstveno služi za zaštitu od poplava zapadnog dijela područja grada Slatine, mjesta Radosavci i Gornji Miholjac, te područja općine Sopje, a nalazi se dijelom na području općine Voćin (25% vodnog lica)  i  grada Slatine (75% vodnog lica).

Osim zaštite od poplava, jezero Slanac ima veliki turistički potencijal kao što su lovni, ribolovni i rekreacijski (bisiklistički) sadržaji, ali i gospodarski u smislu poticanja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje kao jedne od osnova razvoja Virovitičko-podravske županije.

Dugoročni planovi obuhvaćaju pješačke staze, biciklističke staze i 'bike-park', adrenalinski park za djecu i odrasle, kajakaštvo i jedriličarstvo, turističko-informativni centar, kamp, sanitarni čvor i restoran, te javno parkiralište na ulazu u zonu jezera, molove na vodi, staze za ribolov i još mnogo toga.

U srpnju 2015. godine jezero je svečano otvorio ministar Jakovina uz nazočnost načelnika općine Voćin Predraga Filića, gradonačelnika Slatine Ivana Roštaša, te župana virovitičko-podravskog  Tomislava Tolušića.

Ovih ljetnih dana jezero Slanac ili kako ga mnogi već nazivaju ''malo Panonsko more'', poznati slatinski snimatelj Željko Felbar snimio je iz zraka, ptičje perspektive sa oko 500 metara visine, vozeći se motornim zmajem i donio nam jedinstvene fotografije. 

Inače, Željko je poznat po sličnim vratolomijama i ovo mu nije prvo takvo iskustvo, a kako Slanac izgleda iz zraka pogledajte u fotogaleriji.

Izvor: Domovina.net