Moda & ljepota

HRANOM DO MLADOSTI

Izgledajte mlađe uz ove namirnice

Brojnih zdravstvenih strahova možete se riješiti bez puno muke, jednostavno dobro odabirući namirnice, jer pravilna prehrana neće učiniti čuda tek za vaš struk nego može poboljšati i vaš imunitet, te vas opskrbiti različitim beauty dobrobitima.

Ilustracija   FOTO:Thinkstock
Piše: Republika.eu/ Express.hr

Prehrana direktno utječe na vaš svakodnevni izgled, te igra ključnu ulogu u tome kako ćete stariti. Pametan pristup uključuje hranjive tvari, minerale i zasićene kiseline, kao i antioksidanse koji mogu štititi vaše tijelo od štetnog stresa iz okruženja. 

Pripremite se i krenite u šoping, jer ovo je pravi trenutak da počnete pazite što jedete, kako biste i izvana ostali što duže mladoliki, kao i iznutra.

Kava

Ona kava koju s guštom pijete svakog jutra ne samo da će vam pomoći da spremniji krenete u novi dan nego će i njezini bioaktivni sastojci štiti vašu kožu od melanoma, jer su nedavna istraživanja pokazala da što više kave pije osoba, to je manja šansa da će se razboljeti od ove bolesti. 

Lubenica

Ovaj omiljeni ljetni slatki zalogaj bogat je kiopenom, antioksidansom koji lubenici i rajčicama pruža crvenu boju, te pomaže koži u 'odbijanju' UV oštećenja, Znanstvenici vjeruju da lubenica pak sadrži čak 40 posto više fitokemikalija od sirovih rajčica, što je ekivivalent SPF-u 3.

Šipak

Sjemenke ovog čudesnog voća pršte antioksidansima, kao što je vitamin C, koji sprječava pojavu bora, finih linija i suhe kože, tako što neutralizira slobodne radikale koji postaruju kožu. Jedno istraživanje pokazalo je da su sredovječne žene koje su konzumirale više vitamina C imale manje bora i problema sa suhom kožom.  Uz to, šipak sadrži antocijan, koji povećava proizvodnju kolagena (zbog čega koža izgleda čvršće) i kiseline koje smanjuju upalne procese uzrokovane UV oštećenjima.

Borovnice

Potaknite sjaj i ono prirodno zračenje uz pomoć ovih bobica. Borovnice opskrbljuju kožu vitaminima C i E (dva antioksidansa koji rade u tandemu kako bi uljepšali kožu, ujednačili ten i borili se protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima).

Kelj

Na dugom popisu vrijednosti ovog zelenog lisnatog povrća nalaze se vitamin K i mnoštvo željeza. Inače, nedostatak željeza očituje se blijedom kožom, zbog čega su žile i kapilare vidljivije.

Jaja

Vaši nokti (na rukama i nogama) sastoje se od bjelančevina, pa bi zbog nedostataka njih mogli imati problema s pucanjem. Jaja su dobar izvor vitamina B kompleksa koji metabolizira aminokisline koje izgrađuju bjelančevine.

Orasi

Omega-3 masne kiseline (nalaze se u prirodnim uljima koje drže kosu hidratiziranom) i vitamin E (koji pomaže popraviti oštećene folikule) dva su tajna sastojka koji stoje iza sjajnih pramenova, a orasi sadrže oba sastojka. Uz to, bogati su bakrom koji će vašu prirodnu boju kose učiniti bogatijom i življom, a istraživanja su pokazala da bi manjak minerala mogao biti dežuran krivac za preranu pojavu sijedih. 

 

Izvor: Express.hr