EU

REALIZIRANO 14 DOZVOLA

MOL zaključio svoju prvu akviziciju u Norveškoj

Mađarska grupa MOL objavila je u četvrtak da je zaključila akviziciju norveškog Ithaca Petroleum Norgea (IPN), čime je udvostručila portfelj za istraživanje nafte i plina.

Ilustracija   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Croenergo

Akvizicijom norveške kompanije MOL-ove su procijenjene rezerve uvećane za 600 milijuna barela, navodi se u priopćenju. Kupljeno je 14 dozvola za eksploataciju u norveškom epikontinentalnom pojasu a IPN već koristi njih tri, dodaje se.

Kao glavni razlog za ulazak u Norvešku u MOL-u izdvajaju povoljno okruženje za ulagače i političku i fiskalnu stabilnost, a ukazuju i na proširenje MOL-ove nazočnosti u Sjevernom moru.

"Ulazak u Norvešku koja spada među zemlje s najpovoljnijim okruženjem za ulagače važan je prekretnica u našoj strategiji istraživanja i proizvodnje", konstatirao je u priopćenju izvršni potpredsjednik grupe MOL za istraživanje i proizvodnju Alexander Dodds.

Odvojeno je MOL-ov partner u polju Šajkan u iračkom dijelu Kurdistana Gulf Keystone Petroleum Ltd. u četvrtak objavio da se postupno uspostavlja redovit ciklus plaćanja za isporučenu i izvezenu naftu. Primljeno je još nekoliko uplata temeljem nedavno sklopljenih ugovora, prenosi Reuters priopćenje Gulf Keystonea.

MOL ima udio od 20 posto u tom polju kojim upravlja Gulf Keystone, vodeći operater u iračkom dijelu Kurdistana.

Krajem prošle godine proizvodnja u tom polju gotovo je udvostručena, na 40 tisuća barela dnevno, s ranijih 25 tisuća, zahvaljujući proširenim proizvodnim kapacitetima i opremanju tri nove bušotine.

IZVOR: Croenergo