Kino & Film

IZUZETNA FILMSKA GODINA

Večeras otvorenje 21. Sarajevo film festivala

U 18 filmskih programa Sarajevo filmski festivala bit će prikazano ukupno 259 ostvarenja iz 59 zemalja svijeta, kaže direktor festivala Mirsad Purivatra.

Jedan od filmova koji će biti prikazan   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Ovo je bila jedna izuzetna godina na planu svjetskog i regionalnog filma. Tako da je bilo zadovoljstvo ne samo gledati, nego i birati filmove. To su bile tzv. slatke brige. Mislim da imamo program sa skoro 260 filmova kratkih, dokumentarnih, igranih, koji će moći zadovoljiti najzahtijevnije gledatelje i ljubitelje filma. Zaista mislim da je program dobar i s gledišta svjetske, a pogotovo regionalnog dijela."

Tradicionalno pored filma u Open airu najviše pažnje izazivaju oni koji će se natjecati za srce Sarajeva. U kategoriji dokumentarnog filma, nalaze se 23 ostvarenja, među njima i 6 dokumentaraca iz BiH od kojih će čak četiri imati svjetske premijere. Jedan od njih je ''Jedan dan u Sarajevu'', film Jasmile Žbanić.

"Mi smo odabrali da premijera bude na dan festivala, upravo zato što mislimo da i građanima Sarajeva i autorima koji su ga radili zanimljivo da ga vide ovdje i u ovim okolnostima. Festival pripremi na najbolji mogući način i publiku i cijelu tu energiju, tako da je jako lijepo biti dio festivala," kaže Žbanić. U natjecateljskom programu za igrani i kratki film naći će se po deset ostvarenja. Svjetske premijere u ova dva programa imat će i BH filmski stvaratelji Nermin Hamzagić s kratkim filmom ''Kalo'' i Ines Tanović sa svojim dugometražnim prvijencom ''Naša svakodnevna priča''.

"Ja moram priznati da je za mene najljepša stvar da film bude prikazan pred domaćom publikom i da je to svjetska premijera. Naravno svaka premijera je divna, ali u svom gdje sam se razvijala kao autor i čovjek to je za mene nezamjenjivo. Imam ogromnu tremu i jedva čekam da vidim kako će domaća publika reagirati na to," rekla je Tanović. Dobri filmovi, ali atmosfera koja vlada Sarejovom tokom festivala glavni su aduti publike.

Večerašnju svečanu ceremoniju otvaranja 21. Sarajevo film festivala vodit će glumac Feđa Štukan koji će se publici u narednim danima predstaviti i s ostvarenjem ''Savršen dan'' s posebnim gostom, Benissijom Daltoreom kojem će pripasti svečano srce Sarajeva. Dolaze i drugi poznati gosti.