Virovitičko-podravska

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Virovitičko-podravska županija povukla petinu sredstava za energetsku učinkovitost

Prema nedavno objavljenim rezultatima natječaja za sufinanciranje energetske obnove nestambenih zgrada Fonda za zaštitu okoliša i eneregetsku učinkovitost, Virovitičko-podravska županija hrvatski je rekorder po odobrenim sredstvima.

Ilustracija   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Od ukupnog iznosa koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio za sufinanciranje u koji pripadaju i jedinice lokalne i područne samouprave te javne ustanove kao njihove proračunske korisnike, 85 milijuna kuna, Virovitičko-podravska županija i VIDRA Agencija za regionalni razvoj VPŽ za projekte energetske učinkovitosti povukli su 14,4 milijuna kuna. 

Ukupno je za područje Virovitičko-podravske županije, za projekte koje su uz Županiju i VIDRA-u pripremali gradovi i općine s područja županije, odobreno 18,1 milijun kuna, odnosno 21,28 posto ukupnih odobrenih sredstava pomoći. Od ukupno prijavljena 22 projekta, odobreno za sufinanciranje je čak 17. Time je Virovitičko-podravska županija dokazala da je najspremnija u RH za pripremu i provedbu projekata energetske učinkovitosti. Odobrenim sredstvima sufinancirat će se projekti obnove fasada, krovišta, stolarije i sl. na školama, domovima zdravlja, vrtićima...

''Na rezultatima ovog natječaja pokazuje se ulaganje u Razvojnu agenciju VIDRA i kadrove tehničke struke. Isto tako, ovim se dokazuje da je Virovitičko-podravska županija postala lider u energetskoj učinkovitosti u Hrvatskoj, a to će pokazati i konkretne uštede jer realizacijom ovih projekata očekujemo godišnju uštedu od 2 do 3 milijuna kuna samo u energentima'' naglasio je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Sve projekte pisali su i pripremali djelatnici Virovitičko-podravske županije i VIDRA-e agencije za regionalni razvoj VPŽ.