Društvo

ŠERIĆ

Sud je u slučaju puštanja Sanadera donio ispravnu odluku

Dok čeka nastavak suđenja u slučaju Planinska, ali i novo suđenje u slučajevima Hypo i INA/MOL, Ivo Sanader nastavlja bitku za izlazak na slobodu na Ustavnom sudu. Županijski sud jučer je odbio pustiti ga iz istražnog zatvora jer su utvrdili da nije proveo dovoljno vremena iza rešetaka..

Branko Šerić   FOTO:Daniel Kasap/PIXSELL
Piše: Media Servis

U obrazloženju odluke Vijeće je objasnilo kako smatra da rokovi istražnog zatvora nisu "iscurili", te da se ne mogu zbrajati izdržavanje kazne i istražni zatvori po različitim osnovama. Sanaderovi odvjetnici tvrde suprotno, no da je Vijeće bilo u pravu kod donošenja ovakve odluke, rekao je Media servisu odvjetnik Branko Šerić...

"Zakonsko rješenje je upravo ovakvo kakav je sud zauzeo stav, dakle nema zbrajanja pritvora u različitim predmetima, ne uračunava se, dakle o tome ima i stav i praksa Vrhovnog suda, ne uračunava se ekstradicijski pritvor, i o tome postoji stav", naglašava Šerić.

Sanaderov odvjetnik, Čedo Prodanović najavio je ustavnu tužbu...

" Tužiteljstvo je od početka krenulo svjesno u paralelne postupke, a trebao se voditi jedinstveni postupak, upravo da bi došlo do ovakve situacije da on onda po pojedinim predmetima po različitim osnovama bude lišavan slobode. Iz tih formalnih razloga vam onda odbiju vaš zahtjev", rekao je Prodanović.

Šerić također smatra da treba pripaziti da se ne događaju situacije da se vodi više postupaka paralelno...

"I da se onda događa da se može jednostavno vođenjem različitih postupaka beskonačno nekoga držati u pritvoru", kaže Šerić.

Na nove detalje oko procesa vezanih uz bivšeg premijera neće se dugo čekati. U tijeku mu je suđenje za slučaj Planinska, koje je zbog njegova zdravstvenog stanja odgođeno do jeseni, a krajem rujna Vrhovni sud trebao bi odlučiti i o žalbi na presudu za Fimi mediu, kojom je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora. Početkom idućeg mjeseca očekuje se i pripremno ročite za ponovljeno suđenje u slučajevima Hypo i INA/MOL.

U slučaju da Vrhovni sud odluči ukinuti mu presudu za Fimi mediju, te ako do takve odluke on ne bude osuđen na više od pet godina za slučaj Planinska, moguće je da Ivo Sanader izađe iz zagrebačkog Remetinca u kojem se nalazi od srpnja 2011. godine.