Gospodarstvo

IZNAD SVIH OČEKIVANJA

Oporavak gospodarstva - BDP rastao 1,2 posto!

Nastavlja se oporavak hrvatske ekonomije. Državni zavod za statistiku je objavio podatke o tromjesečnom bruto domaćem proizvod za drugo tromjesečje 2015. Prema prvoj procjeni, BDP je realno veći za 1,2% u odnosu na isto tromjesečje 2014.

Premijer Zoran Milanović   FOTO:Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan (1,1 postotnih bodova). Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2015. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost u drugom tromjesečju 2015. realno veća za 1,3% u odnosu na isto razdoblje lani.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,7 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je već za 1,4%.

Najveći doprinos rastu tromjesečnog BDV-a u drugom tromjesečju 2015. ostvaren je u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla, a najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren je u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Državni zavod za statistiku objavit će 4. rujna 2015. "Procjenu tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje 2015." U tom će priopćenju biti prikazani svi podaci tromjesečnog BDP-a prema osnovnim kategorijama izdataka i područjima djelatnosti NKD-a 2007. u tekućim cijenama, stalnim cijenama prethodne godine, stalnim cijenama referentne godine te realne stope rasta.