Crna kronika

PROVOĐENJE ISTRAGE

Pintarić oštetio gradsku blagajnu za gotovo 100 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Siska Dinka Pintarića (55) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora, kojim ga se tereti da je oštetio gradsku blagajnu za gotovo 100 milijuna kuna.

Dvorana   FOTO:Edina Zuko/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina, a kojeg se sumnjiči da je počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora iz čl.294 st1. i 2. iz 1997. Osumnjičenika se tereti zbog sklapanja ugovora vezano uz financiranje i izgradnje sportske dvorane u Sisku, jer proizlazi osnovana sumnja da bi sklapanjem takvog ugovora za grad Sisak bila prouzročena šteta oko 96 milijuna kuna," rekla nam je Županijska državna odvjetnica Jadranka Huskić.

Postoji, naime, osnovana sumnja Pintarić 15. veljače 2008. u ime grada kao naručitelja s trgovačkim društvom iz Zagreba kao izvršiteljem, zaključio ugovor o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje športske dvorane nove škole u Sisku koja još nije sagrađena. Na ovo se rješenje bivši gradonačelnik Dinko Pintarić žalio, doznali smo od njegovog odvjetnika Milenka Jakšića.

"Nakon što smo zaprimili rješenje državnog odvjetnika o provođenju istrage radi osnovane sumnje da je gospodin Pintarić u vrijeme kada je obnašao dužnost gradonačelnika počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora i prouzrokovanja znatne imovinske koristi. Obrana je uložila žalbu protiv toga rješenja i očekujemo da sudac istrage donese odluku povodom te naše žalbe," rekao je to odvjetnik Jakšić dodajući kako ne zna točno kada će odluka o žalbi biti riješena.

U vrijeme kad aje Dinko Pintarić bio gradonačelnik, današnja gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je kao oporbena vijećnica često upozorava na nepravilnosti vezane uz izgradnje dvorane. Evo kako je gradonačelnica komentirala pokretanje istrage.

"Nadam se i vjerujem da je konačno odmotana prva nit u klupku korupcije bivše gradske vlasti i raznih špekulanata koji su bacili šape na sisačku imovinu. Surađivala sam s DOROH-om kojemu ovpom prilikom u ime građana iskreno zahvaljujem na predanom radu i uvjerena sam da će svoje sumnje dokazati na sudu jer je krug indicija o teškom kriminalu prevelik. Nažalost moram primijetiti da svi eksponenti kriminalne politike nisu navedeni u optužnici. Mnogi koji znaju dosta o tome kako se posao s Hypo banke dogovarao iza zatvorenih vrata i dalje komotno sjede u oporbenim klupama gradske vijećnice. Međutim zadovoljna sam što su moje prijave i opetovane upozoravanja javnosti na zakulisne igre oko sportske dvorane napokon urodila plodom," rekla je gradonačelnica Siska. Nezavršena dvorana stoji i podnosi sve klimatske promjene, i naravno ovo što je izgrađeno propada. Bez obzira što je preporuka građevinske struke da se poduzme nešto po pitanju dvorane da sve ovo što je do sada izgrađeno ne propadne, gradonačelnica napominje da neće ići u sanaciju dvorane.

"Kada bi mi poslušali te dobronamjerne savjete građevinara i krenuli sanirati mi bi u pravnom smislu preuzeli odgovornost za gradilište i objekt i mi insinuirali ishod pravne bitke, a to ne možemo," rekla je Kristina Ikić Baniček. Poznavajući dužinu trajanja naših sudskih postupaka dovršetak nove sisačke dvorane će još pričekati.