Razno

BUDITE OPUŠTENI

Kako započeti razgovor o braku?

Razgovor koji može biti presudan za vezu, vodite otvoreno i iskreno

Ilustracija   FOTO:Sergey Nivens - fotolia
Piše: Republika.eu/ Zena.hr

Razgovor o budućnosti veze i braku za neke parove znači samo potvrdu da su oboje na istoj „valnoj dužini“, dok za druge može predstavljati razočaranje, nedoumicu, pa čak i u konačnici raspad, možda i dotad sretne veze. Ma kako bilo, razgovor o braku može biti presudan za vezu jer će on uvelike odrediti njezinu budućnost te pokazati njezin smisao. 

Možda na kraju tog razgovora osobe u vezi shvate da su međusobno tratile vrijeme jer nemaju istu viziju zajedničke budućnosti ili možda shvate da zapravo jednako žele brak i to brže nego što su mislile.

U konačnici, svi parovi koji su u stabilnoj vezi prije ili kasnije dođu do tog razgovora. Važno je razgovarati otvoreno i iskreno. Nemojte dopustiti da to pitanje bude „ljubičasti slon“ u vašoj vezi.

Biti ili ne biti?

Neke osobe prihvaćaju brak kao normalan sastavni dio veze i života, neke pak gledaju na brak s velikim strahom i sumnjom, dok neke kao na smrtnu presudu bez mogućnosti pomilovanja. U teoriji, većina parova koji vide zajedničku budućnost trebala bi se dovoljno poznavati i već imati određenu predodžbu na koji način partner gleda na brak. Ipak, direktan i otvoren razgovor kod kojeg su „sve karte na stolu“ najbolji je put ako želite dobiti i konkretan odgovor.

Najbolje ga je početi primjerice ovako: „Znam da se jednog dana želim udati. To ne znači da će to biti danas ili sutra, ali jednog dana u budućnosti. Što ti misliš o tome?“. To pitanje i ta tvrdnja trebala bi partneru dati do znanja vaše želje vezane za brak te da se od njega očekuje odgovor o njemu. Također, s takvim pristupom ne bi smjelo biti pritiska, jer ne potražuje nikakva posebne odluka, definiranje vremenskog roka, nego stajalište.

Na kraju krajeva, tko zna što će biti za nekoliko godina i hoće li veza opstati.

Ispitivanje terena

Jedna od mogućnosti početka općenitog razgovora o braku jest da spomenete prijatelje ili članove obitelji koji se žene ili su se oženili, ili možda pak rastali… Možete spomenuti koliko je dugo par zajedno, zašto su se odlučili za taj korak, jesu li bili zaručeni. Na taj način barem ćete moći steći opći dojam o tome kako vaš partner razmišlja o braku, pozitivno ili negativno. Možda će taj razgovor dovesti i do konkretnih saznanja o željama vašeg partnera.

Budite otvoreni

Ako vam je brak s voljenom osobom jedan od životnih želja i ciljeva te niste spremni na prevelike kompromise po tom pitanju, nemojte se pretvarati da vam to nije važno, odnosno jedno od važnih životnih pitanja. Naime, to nije fer niti prema partneru, niti prema vama, jer na kraju nitko ne može biti sretan. Budite iskreni prema sebi i prema partneru.

Nemojte pretpostavljati

Nikako nemojte pretpostavljati da vaš partner želi brak, samo zato jer ste si vi tako zamislili i stvorili svoje zaključke. Primjerice, samo zato jer je vaš partner bio kum na vjenčanju svojega najboljeg prijatelja, ne znači da se i on želi ženiti… Zbog neutemeljenih pretpostavki možete se neugodno iznenaditi.

Bez uvjeta

I na kraju, bez obzira na koji način ćete početi i voditi razgovor o braku, izbjegavajte ultimatume. Ako netko želi stupiti u brak s vama, neće vam biti potrebni ultimatumi. Ili brak ili prekid najgori je mogući pristup te ćete prije ili kasnije požaliti. Ako nekoga trebate uvjetovati da se oženi vama, vjerujte, to nije osoba s kojom želite biti u vezi ili braku


Izvor: Zena.hr