Gastro

SAZNAJTE VIŠE

Koje voće smijemo jesti kada smo na dijeti?

Sve voće je zdravo, to je činjenica. Neki ljudi, osobito oni koji pokušavaju izgubiti kilograme, brinu zbog količine šećera koje voće sadrži. Ipak, voćni šećer, odnosno fruktoza nije nešto što bi vas trebalo zabrinjavati. Ipak, nije sve voće jednako i postoji ono čiji biste unos svakako trebali povećati, osobito ako pokušavate izgubiti kilograme.

Ilustracija   FOTO:nadlanu.com
Piše: Republika.eu / zena.hr

1. Lubenica

Lubenica je defitinitvno jedno od najboljeg voća kad je riječ o gubitku kilograma. Vrlo je ukusna i osvježavajuća, a sastoji se od 90 posto vode. 100 grama ovog voća sadrži samo 30 kalorija. Također, lubenica je bogata argininom, aminokiselinom koja će vam pomoći kod sagorijevanja masnoća. 

2. Jabuke

Iako jabuke danas više nisu toliko popularne zbog mnogog egzotičnijeg voća, one zapravo sadrže neke od najboljih beneficija koje nam voće može ponuditi. Jedna jabuka srednje veličine ima samo 50 kalorija, a dugo će vas držati sitima. Također, izbjeljuje zube, smanjuje rizik od mnogih vrsta raka, potiče imunološki sustav i dobra je za zdravlje srca. 

3. Guava

Ukusan plod guave sadrži mnoštvo beneficija za zdravlje. U svom sastavu ima mnogo vlakana, a zbog svog je niskog glikemijskog indeksa vrlo učinkovita kod mršavljenja. Odličan je izbor i za dijabetičare, a zahvaljujući visokom udjelu vlakana, guava će vrlo povoljno djelovati na vašu probavu.

4. Kruške

Kruške sadrže mnogo vlakana i zbog toga su odlične za probavni sustav. Također, smanjuju razinu kolesterola i rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Visok sadržaj vlakana čini da se dulje osjećate sitima, što je prilično važno ako držite dijetu.

5. Banane

Jedna banana sadrži samo 105 kalorija i odličan je izvor energije za cijeli dan. Banane su također odlične za regulaciju krvnog tlaka te ublažavaju grčeve u mišićima. Sadrže mnogo kalija i mnoštvo drugih nutrijenata. 

6. Rajčice

Iako mnogi misle da je rajčica povrće, ona zapravo spada u voće. Oko mišljenja je li rajčica voće ili povrće mnogi su podijeljeni, no jedno je sigurno – rajčica ima mnoge pozitivne učinke za ljudsko zdravlje, osobito ako ste na dijeti. Vrlo su ukusne i savršen su dodatak raznim salatama, smanjuju zadržavanje vode u tijelu i sadrže mnogo antioksidanasa. 

7. Naranče

Tko ne voli sočni i osvježavajući okus naranče? Ako ste na dijeti, ovu biste voćku svakako trebali uvrstiti u svoj jelovnik jer sadrži samo 47 kalorija na 100 grama. Prirodna slatkoća naranče također će vam pomoći da obuzdate svoju žudnju za slatkim. 

Izvor: zena.hr