Razno

PET RAZLOGA

Izbjegavajte bijeli kruh!

Znamo da je ukusan, ali zbilja bi trebali početi izbjegavati bijeli kruh. Štoviše, brojni stručnjaci se slažu da bi ga trebali i potpuno izbaciti iz prehrane.

Bijeli kruh treba izbaciti iz prehrane   FOTO:Thinkstockphotos.com
Piše: Republika.eu/ Ultrafit.rtl.hr

1. Nema nikakvu hranjivu vrijednost
Na kraju dana, ipak jedemo samo iz jednog razloga- kako bi pružili tijelu dovoljno hranjivih tvari da bi normalno funkcioniralo. Konzumiranjem bijelog kruha taj cilj nećete ostvariti. Iz brašna za bijeli kruh je uklonjena većina vlakana i proteina. Radije odaberite integralni kruh. Jedna šnita integralnog kruh sadrzi pet grama prehrambenih vlakana, dok šnita bijelog kruha sadrzi jedva dva grama prehrambenih vlakana.


2. Ima visok glikemijski indeks
Budući da ne sadrži dovoljno vlakana i proteina koji bi usporiti probavu, bijeli kruh se  brzo probavlja i apsorbira. To dovodi do naglog podizanja razine šećera u krvi zbog čega tijelo proizvodi više inzulina nego što je potrebno. Previše inzulina usporava uklanjanje masnoća i vodi prema bržem debljanju.
 
3. Povećava rizik od dijabetesa tipa 2
Kada se šećer u krvi naglo podiže, višak inzulina se otpušta u krvotok da "gurne" šećer u stanice. Kad se to događa redovito, stanice postaju otporne na inzulin, čime kontrola glukoze u krvi (šećera) postaje sve teža. Istraživanje objavljeno 2010. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition je pokazalo da ljudi koji redovno konzumiraju proizvode od cjelovitih žitarica imaju znatno manji rizik od dijabetesa tipa 2, za razliku od onih koji svakodnevno konzumiraju bijeli kruh.


4. Debljanje
Nakon što pojedete rafinirane ugljikohidrate poput bijelog kruha, višak šećera odlazi u krvotok i bit će pohranjen kao masnoća u tijelu (osim ako odmah ne odradite trening). Bijeli kruh se brzo probavlja, stoga može povećati glad. On ne izaziva osjećaj sitosti, što može rezultirati povećanim unosom kalorija.


5. Depresija
Bijeli kruh može negativno utjecati na vaše raspoloženje. Novo istraživanjeAmerican Journal of Clinical Nutrition (2015.) je otkrilo vezu između konzumacije rafiniranih ugljikohidrata i depresije žena u postmenopauzi. Isti hormonalni odgovor koji uzrokuje pad razine šećera u krvi također može uzrokovati i promjene raspoloženja, umor i druge simptome depresije.

 

Izvor: Ultrafi.rtl.hr