Događanja

MAĐARI OSIGURALI PRIJEVOZ

Počeo Plan B: Izbjeglice se prevoze na granicu s Mađarskom

Velika skupina migranata jutros je krenula put Osijeka, kako bi stigli na vlak za Zagreb u 12. Ide se pješice, stopom, autobusima, kako god se može. Jutros se sastao i Stožer za zaštitu i spašavanje.

Počeo Plan B: Izbjeglice se prevoze na granicu s Mađarskom   FOTO:Ivica Galovic/ PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Više od deset autobusa iz Hrvatske stiglo je na mađarsku granicu gdje su izbjeglice dočekale mađarska policija i vojska, javlja Reuters. Kako doznajemo s terena, Mađari su također organizirali autobuse te preuzimaju izbjeglice.

Konvoj od 10 autobusa prepunih izbjeglica stigao je iz Belog Manastira na granični prijelaz s Mađarskom Baranjsko Petrovo Selo - Beremend. Po procjeni HRT-ovih novinara oko 750 do 800 izbjeglica izašlo je iz autobusa i krenulo u Mađarsku. Na ničijoj zemlji dočekao ih je jaki kordon mađarske policije i vojske te im neko vrijeme im blokirao ulaz u Mađarsku, ali zatim su s mađarske strane popustili i dovezli autobuse te izbjeglice jednog po jednog popisuju i ukrcavaju u autobuse. Prema neslužbenim informacijama, Mađari navodno voze izbjeglice direktno na austrijsku granicu.

Tijekom te spore procedure stigla su još tri puna autobusa, ali njih sada Mađari ne puštaju čak ni na ničiju zemlju i ne dopuštaju izlazak izbjeglicama iz autobusa. Traje "pat" pozicija.

Svi su autobusi stigli u pratnji hrvatske policije i to je prvi organizirani prijevoz direktno na granicu tako da se može reći kako je počelo prvođenje plana B koji je na konferenciji za novinare najavio premijer Zoran Milanović. A on glasi: nema više popisivanja izbjeglica te njihov transfer na granicu kako bi nastavili put prema sjeveru Europe jer ne žele ostati u Hrvatskoj.

Iz Belog je Manastira prema Mađarskoj krenuo je i vlak s izbjeglicama, javlja Radio Osijek.

 ''Vidimo da su se danas počeli micati s centra gdje su bili prihvaćeni, da traže alternativne putove prema Zagrebu, koristeći i javna sredstva, i druga prijevozna sredstva, kako bi što prije došli do Zagreba.'' - kazao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Željko Kraljičak

''Sigurno da ova situacija sve nas dovodi u situaciju da ne znamo koliko će ljudi i dalje dolaziti na ove prostore. Prema informacijama koje smo dobili od službi, Baranja više neće biti lokacija u koju će se dovoditi migranti, te da će se pronaći i tražiti rješenje kako organizirano oni mogu napustiti ovaj kraj, i kako bi došli do svoga cilja, odnosno došli u zemlju gdje oni to planiraju.'' - dodao je načelnik Stožera.


U Belom Manastiru ne očekuju više masovni priljev migranata, ali ta mogućnost ostaje otvorena nakon izvanredne konferencije za medije premijera Milanovića koji je rekao kako je moguće da će Hrvatska migrante slati na mađarsku granicu.

Kako piše RTL, oko 12 je sati na kolodvoru u Belom Manastiru izbila masovna tučnjava među migrantima.

Izbjeglice iz Belog Manastira na granici čekaju mađarske autobuse za Austriju

Mađari će dio izbjeglica prevesti do granice s Austrijom. Mađarska vojska i policija rasporedile su se na mađarskoj strani granice s Hrvatskom kod sela Beremend. Mađarska policija počela je zatim ukrcavati izbjeglice u mađarske autobuse u Beremendu nakon što su oni izašli iz hrvatskih, javio je Reuters.