Virovitičko-podravska

RADOVI U PODUZETNIČKOJ ZONI

U Slatini započela gradnja bioplinske elektrane vrijedne čak šest milijuna eura

U slatinskoj poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci tvrtka Biointegra započela je gradnju bioplinske elektrane snage 2 MW.

Ilustracija   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Projekt je vrijedan šest milijuna eura, radove izvodi tvrtka Hidroregulacija iz Bjelovara, a za tehnološki dio u bioplinskim postrojenjima i zahtjevniji dio gradnje fermentatora angažirana je njemačko-češka tvrtka AgriKomp. Vlasnik i direktor tvrtke Biointegra Franjo Hoić izražava zadovoljstvo što su strojevi napokon na parceli kupljenoj zajedno s tvrtkom prošle jeseni.

Hrvatska se, naime, obvezala do 2020. godine proizvoditi 20 posto električne energije iz obnovljivih izvora, koji su i poticaj razvoju gospodarstva. Kod takvih projekata potrebna je suradnja banaka, ali investitori smatraju da banke nisu prepoznale, ili ne prepoznaju u dovoljnoj mjeri ove projekte, koji su od izuzetne važnosti za državu.

''Imamo dojam da banke ne razumiju strategiju države, odnosno ne uključuju se u dovoljnoj mjeri u praćenje investitora kod takvih projekata. Mi smo ovaj projekt započeli vlastitim novcem, bez kredita, jer jednostavno nismo više mogli čekati odluku banaka u proceduri ishođenja kredita, predugo bi trajalo. Imamo iskustvo od prijašnjeg projekta, gdje smo sada već odmaknuli u gradnji, da nam je trebalo dvije godine da dođemo do kreditnih sredstava. Našli smo još neke partnere koji su bili spremni uložiti sredstva i danas se ovdje gradi punim snagama i punim zamahom vlastitim sredstvima'', kaže Hoić.

Direktor Hoić ističe da su i građevinari prepoznali veliki potencijal u gradnji ovakvih objekata, jer su došli do saznanja da će u ovom poslu biti angažirani nekoliko godina. ''Pokušavamo uvijek sugerirati izvođaču da s lokalnog područja uzme maksimalno koliko je moguće podizvođača radova, kako bi angažirali sve resurse u lokalnom okružju. Tu vidim boljitak za lokalnu sredinu, koja se uključuje i u proizvodnju sirovine'', dodaje Hoić.

Završetak elektrane i početak proizvodnje električne energije planira se 1. svibnja 2016. godine. U modernoj elektrani, kojom će se upravljati računalom iz dispečerskog centra, bit će stalno zaposlene tri osobe i šest sezonskih radnika, a silažni kukuruz kao sirovinu proizvodit će tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na približno 400 hektara zemljišta. Predviđa se da će u dogledno vrijeme ta površina biti smanjena na 300 hektara, jer u Biointegri računaju na biološki i organski otpad, koji će komunalna poduzeća do 2017. godine morati zbrinuti na odgovarajući način, a u slatinskoj elektrani poslužit će kao sirovina za proizvodnju električne energije.