Politika

JANDROKOVIĆ

Ušli smo u konflikt sa svim susjednim zemljama

Situacija izmiče kontroli, a u ovom trenutku manje je bitno na što je predsjednica rekla o Angeli Merkel, smatra HDZ-ov Gordan Jandroković.

Gordan Jandroković   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

Iako je Kolinda Grabar Kitarović njemačku kancelarku optužila za kaos oko izbjegličke krize, Jandroković je ipak birao riječi rekavši da je situacija u Njemačkoj vrlo složena te da se Merkel nalazi pod pritiskom koalicijskih partnera. 

"I tamo je u prvoj fazi očito bio zanemaren taj sigurnosni aspekt, a sada se situacija mijenja. Vidio sam i da je kancelarka zatražila pomoć od SAD-a", rekao je Jandroković pritom naglasivši...

"Očito je da ni Njemačka više ne kontrolira situaciju, da je zabrinuta. Tu bi se moglo primijeniti načelo da je put u pakao popločen dobrim namjerima, jer očito da ova kriza osim humanitarne, poprima sve više političku i sigurnosnu dimenziju," rekao je Jandroković.

Jandroković je rekao i da današnji događaju pokazuju da Vlada ne kontrolira situaciju i obmanjuje javnost. "Jer i noćas je više tisuća ljudi, bez nadzora i registracije, ušlo u Hrvatsku, a svi oni koji misle da to nije dobro i misle drugačije od predsjednika Vlade, on ih proglašava nehumanima i neprijateljima i to nije u redu", rekao je. Kad je riječ o poziciji Hrvatske, Jandroković smatra da bi naša zemlja trebala biti bliža stavovima Višegradske skupine (Mađarska, Slovačka, Češka, Poljska) koje vrlo restriktivno prilaze tom problemu.

"To se ne događa, mi ulazimo u konflikt sa svim susjednim zemljama. Sve žešći sukob sa Srbijom, a do njega dolazi jer gospodin Milanović nije poslušao ono što smo mu rekli da treba pojačati nadzor zelene granice. Umjesto toga zatvorio je Bajakovo i ulazimo u konflikt i sa Srbijom, nakon Slovenije, Mađarske, Austrije sa svim susjednim zemljama Hrvatska ima problem," izjavio je Gordan Jandroković.

Hrvatska nije bila dobro pripremljena, bez obzira na naknadnu pamet, smatra Jandroković koji kaže da su u izbjegličkoj krizi najveći teret podnijele jedinice lokalne samouprave.