Politika

JADRANKA KOSOR

Poruke predsjednice o Merkel krajnje neprimjerene

Bivša premijerka Jadranka Kosor osvrnula se na izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u intervjuu za Novu TV njemačkoj kancelarki predbacila da je izazvala kaos oko izbjegličke krize.

Jadranka Kosor   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

"Najbliže rečeno, jako neuobičajeno, sasvim sigurno ne diplomatski. Pogotovo kada se na taj način kvalificira jedna od najmoćnijih političkih figura na svijetu jedne od najmoćnijih država," rekla je Jadranka Kosor.

Upravo je ta država puno pomogla Hrvatskoj u završnici pregovora za ulazak u Europskoj uniji i to čvrstom potporom, istaknula je Kosor rekavši kako je zbog tadašnje situacije i krize u EU sama kancelarka mogla dodatno komplicirati cijelu situaciju. Rekla je kako to ne znači da mi nešto trebamo vratiti, no da je u najmanju ruku neobično da te kritike nisu išle prema onima gdje je izvorište krize i prema nekima od naših susjeda koji se ne ponašaju korektno.

"Onima koji dižu čelične ograde, žičane ograde samo što ne puštaju struju na ljude, prema Beogradu, našlo bi se tu još one kojima bi se slalo strelice," kazala je Kosor.

Kosor je rekla da se ne može sjetiti da se bilo tko u Europskoj uniji na taj način okomio na Merkel koja, kao članica demokršćana, govori gotovo istovjetno kao Sveti otac.

"To bi prije svega trebala biti poruka političarima koji se prije svega deklariraju kao demokršćani", poručila je rekavši kako je uzrok ovom kaosu negdje drugdje i da je činjenica kako EU za sada nema pravi odgovor. Smatra da je možda trebalo zatražiti razgovor s njemačkim predsjednikom ili kancelarkom i otići do Berlina i tamo pokušati dogovoriti zajedničku strategiju.

"Ove vrste poruka ne samo da nisu dobrodošle nego su krajnje neprimjerene", zaključila je Kosor.