Ostalo

EKO PRJEVARA

Zmajlović se sprema tražiti odštetu za Volkswagenov eko skandal

Ministarstvo zaštite okoliša ističe da su u posljednje tri i pol godine napravljeni ogromni pomaci kako bi se Hrvatsku učinilo zelenijom. Više od 400 milijuna kuna uloženo je u parkove, više od 2,2 milijarde u energetsku obnovu, uvedeni su poticaji za kupnju A+++ uređaja, poticaji za kupnju ekoloških vozila, ističe se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša te dodaju kako je Ministarstvo po prvi put u povijesti Hrvatske uspjelo da uz cijenu i sigurnost kupci pri odabiru automobila gledaju i ekološku komponentu.

Mihael Zmajlović   FOTO:Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Danas je na hrvatskim cestama normalno vidjeti električna, hibridna i plug-in hibridna vozila. Dok ste ih prije četiri godine mogli nabrojati na prste, danas je njihov broj i nekoliko tisuća a interes je još tri puta veći. Danas u našim parkovima prirode voze električna vozila, vlakovi i brodice. Na svaki način se trudimo očuvati prirodu i bogatstva koja imamo, stoga neću dozvoliti nikome, pa bio to i neki od vodećih svjetski proizvođača automobila, da ono što mi uspijevamo očuvati, netko za račun svog profita na prijevaru uništava. Neću dozvoliti da nas bilo tko, pa makar i velika moćna kompanija kroz prevaru učine suučesnicima trovanja planeta i naše Hrvatske. Slučaj Volkswagen nije samo prevara kupaca, ovo je i prevara svih građana Hrvatske", stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.

"Automobil ne spada u osnovne životne potrebe, ali okoliš, voda i zrak to jesu. Prvi dostupni podaci govore da ovi automobili s programima za lažiranje ispuštaju i do 40 puta više štetnih plinova nego što je dozvoljeno, što predstavlja opasnost po javno zdravlje. Ovo je jedna od najvećih eko prijevara u zadnje vrijeme i ovo nije nimalo bezazleno. Neprihvatljivo mi je također što prevarom u segmentu pogrešno obračunatih trošarina i naknada pri registraciji vozila može biti izravno oštećen državni proračun. Činjenica je da vozila sa spornim softwareom zagađuju okoliš više no što mislimo i zbog toga želim znati koliko je točno takvih vozila na našim cestama, želim biti siguran da će se takva prevara otkloniti, želim da se nadoknadi učinjena šteta te da otklonimo mogućnosti da se to ubuduće ponovi bilo kome iz automobilske industrije. Osobno ću se uključiti u aktivnosti na međunarodnom nivou i u dogovoru s svojim europskim kolegama ministrima zaštite okoliša zalagati se za uvođenje novih normi vezanih uz deklaracije o potrošnji i emisiji CO2. Neću dozvoliti da građani trpe zbog prevara pohlepne korporacije. Građani Hrvatske i kupci spornih automobila nisu krivi što ih je proizvođač obmanuo, prevario i prodao im skupe proizvode s lažnim deklaracijama. Financijsku štetu treba podnijeti onaj tko je varao, a ne građani koji su skupo platili svoje automobile. Ako se optužbe pokažu točnim, proizvođač će morati platiti zbog svoje pohlepe, narušavanja okoliša i zdravlja građana a mi ćemo biti spremni sa svojim potraživanjima", priopćio je ministar Zmajlović.