Brodsko-posavska

"SLAVONIJA PODNOSI NAJVEĆI TERET"

Boro Grubišić i HDSSB protive se odluci SDP-ove Vlade o otvaranju kampa za migrante u Slavonskom Brodu

Boro Grubišić je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu vrlo jasno i glasno naglasio da HDSSB ne podržava odluku Vlade o migrantskom kampu u Slavonskom Brodu, koja je kako on tvrdi potvrđena na predizbornom skupu SDP-a U Slavonskom Brodu, a na kojem je nazočio i gradonačelnik Mirko Duspara.

Boro Grubišić je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu vrlo jasno i glasno naglasio da HDSSB ne podržava odluku Vlade o migrantskom kampu u Slavonskom Brodu   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

"Nismo ksenofobni, ali ne želimo otvaranje zimskog tranzitnog centra u Slavonskom Brodu. To nije pogodna lokacija", ustvrdio je na konferenciji za novinare u srijedu zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić, iznoseći time stav svoje stranke. Dodao je kako su se za nedavnog posjeta izbjegličkom kampu u Opatovcu uvjerili kako je sve odlično organizirano, kao i na graničnom prijelazu Bapska, pa promjenu lokacije smatra nepotrebnom. On smatra kako i “građani sumnjaju u prljavi posao nedavno sklopljen između vodstva Grada Slavonskog Broda i ministara vladajuće koalicije”. Prozivajući, kako je rekao, brodske politikante, za “ishitrenu i nedovoljno promišljenu” odluku.

"Imaju li građani Broda pravo braniti svoje i nacionalne interese i ima li pravo svaka stranka kazati svoje mišljenje", kazao je Grubišić.

Obrazloženje županijskog stožera za zaštitu i spašavanje o zatvaranju kolosijeka koji vodi do kampa, Grubišić smatra bojažljivim kao i navedenu opasnost od amonijaka, a upitno mu je i objašnjenje kako je brodski centar tranzitni samo zbog zime i udobnosti.

"Ako je tako, zašto nije bliže zemljama u koje azilanti žele ići, recimo u Međimurskoj ili Varaždinskoj županiji, u Puli blizu Italije... Zašto je izabran Slavonski Brod kada to poskupljuje prijevoz azilanata do slovenske ili mađarske granice", zapitao je zastupnik HDSSB-a. Grubišić procjenjuje kako su Brođani uznemireni, pogotovo ako je u pitanju duže zadržavanje azilanata u ovome gradu.

"Pravi strah nastaje spoznajom hrvatskog Zakona o azilu, prema kojemu se oni koji zatraže azil u RH imaju pravo slobodno kretati po Hrvatskoj i imaju pravo na spajanje obitelji do drugog koljena. To znači da bi svaki azilant dobio mogućnost dovesti još petnaestak članova obitelji. U slučaju da Njemačka zatvori granice, oni ostaju u Slavonskom Brodu, a koliko će ih zatražiti azil, to nitko ne zna", zaključuje Grubišić naglašavajući kako je siromašna Slavonija primila glavni teret izbjegličkog vala, a još se ne zna hoće li i u kojoj mjeri troškovi biti sufinancirani.

IZVOR: Glas Slavonije