Književnost

NEUMORNI ISTRAŽIVAČ JEZIKA I GOVORA ISTOČNE HRVATSKE

Predstavljamo "Rječnik govora slavonskih, baranjskih i srijemskih"

Rođen u Starim Mikanovcima, a u Zagrebu živi još od 1942. godine. Martin Jakšić, 84-godišnjak, autor je "Rječnika govora slavonskih, baranjskih i srijemskih". Iako po struci zdravstveni djelatnik i u mirovini već 25 godina, neumorno istražuje dijalekte istočne Hrvatske. Ovaj rječnik uistinu je dokaz kako za ljubav prema jeziku nema nikakvih prepreka.

Piše: Republika.eu / STV

"Ovo je moje životno djelo" – ukratko je rječnik od više od 360 tisuća riječi i 80 tisuća natuknica opisao njegov 84-godišnji autor Martin Jakšić. Šokadija je vrlo uzak folklorni pojam, a ja ne radim na odvajanju, već na objedinjavanju svega što je između tri rijeke – Drave, Dunava i Save, kaže Jakšić. Na rječniku je radio cijelo desetljeće. Riječi je prikupljao na sve moguće načine, pa i obilaskom sela od Virovitice do Iloka, od Baranje do Županje. Sve zapisivao i provjeravao.

"Postoji obilje slavonskih i hrvatskih riječi, lijepih riječi, koje bi se danas mogle upotrebljavati, koje su zapostavljene, za koje više nitko ne zna da postoje, nasuprot 'engleštini' gdje imate jednu riječ, pa znači koješta drugo", kazao je Jakšić.

Istraživanjem sam ustanovio da se Slavonci stide svoga govora i premalo drže do svog dijalekta, a kod kulturne baštine drže samo do folklora, a razne zabave i provode poistovjećuju sa kulturom – kaže Jakšić. Srećom, ovaj rječnik od zaborava je otrgnuo riječi stare nekoliko stotina godina i objedinio ih na jednom mjestu.

"Meni je to nepojmljivo da mi to toliko zanemarujemo. Da su nam naše riječi strane, a strane riječi – naše. To je nevjerojatno što se događa. Ali mi smo valjda takvi ljudi da volimo više tuđe nego svoje. Međutim, ja sam te stare riječi ubacio tu u rječnik. Ako već svako selo ima svoj KUD, nijedno se ne bavi govore, čak štoviše odjenu narodnu nošnju, pjevaju slavonski, a ne govore slavonski", upozorava on. 

Osim neumornog rada na pronalasku slavonskog jezičnog blaga, Jakšić surađuje u novinama i časopisima, piše aforizme i humorističko-satiričke sadržaje."Čuvajmo svoje, govorimo svoje, jer time poštujemo svoje pretke" - poručuje on. Ovo Jakšićevo kapitalno djelo njegova je pretposljednja knjiga. Može se kupiti putem internet knjižare dominovic.hr  Jakšićeva posljednja knjiga izlazi do kraja ove godine.