Brodsko-posavska

OBNOVA VRIJEDNE FORTIFIKACIJE

Tri stoljeća od početka gradnje brodske Tvrđave

U izložbenom salonu Muzeja, a u povodu 300. godišnjice početka gradnje Carske i kraljevske pogranične tvrđave Brod te 20. godišnjice radova na njezinoj obnovi, nedavno je postavljena zanimljiva izložba o Tvrđavi, koja je uz franjevački samostan najznačajnija građevina baroknog razdoblja u tom gradu.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

U 18. stoljeću ona je bila na granici dvaju velikih carstava i civilizacija. Autorice izložbe, viša kustosica MBP-a Ivanka Bunčić i arhitektica te pročelnica Konzervatorskog odjela Željka Perković, ovu edukativnu, pokretnu izložbu namijenile su sugrađanima, a ponajprije školskoj populaciji u cilju što boljeg poznavanja povijesti i značenja ovog jedinstvenog vojno-graditeljskog nasljeđa iz vremena Vojne krajine, zbog promicanja vrijednosti zavičajne kulturne baštine kao i važnosti njezina očuvanja i zaštite.

Sadržajno podijeljena na dvije tematske cjeline, izložba povijesnim pregledom od 1715. do 1994. pokazuje i revitalizaciju Tvrđave u protekla dva desetljeća. Nakon jednog i pol stoljeća pod turskom vlašću, Brod se nalazio na samoj granici Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva, a od 1702. godine u sastavu je Vojne krajine, čija je temeljna zadaća čuvanje i obrana granice. U pograničnom području, od Gradiške do Zemuna, Austrija u sklopu novog tvrđavsko-obrambenog sustava, uz stražarnice čardake, podiže veće obrambene utvrde.

Dosad su obnovljene pojedinačne zgrade po principima primjene prirodnih materijala, prvo vojarna za Klasičnu gimnaziju, dio kavalira za Galeriju umjetnina Branka Ružića, potom časnički paviljon za Gradsku upravu, vojnički klub za glazbenu školu te Kapelanov stan i replika kapele sv. Ane u središtu oružnog kruga. Dio je prostora u kurtini privremeno uređen za turističke potrebe, poput povijesnog kovača, ljekarne, tradicijske kuhinje, te Muzeja tambure, koji će u dijelu kavalira dobiti i novi veći prostor. Trenutno se rekonstruira most između kornverka i oružnog trga sa spomenikom sv. Ivanu Nepomuku“, navodi Perković za Tvrđavu koja se gradila gotovo sedamdeset godina.

Tvrđava Brod jedinstven je primjer baroknog vojnog graditeljstva 18. stoljeća u Hrvatskoj, premda je više takvih utvrda sagrađeno u Francuskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Austriji, Italiji, kao i na području obrambenog pojasa Slavonije i Srijema - Osijek, Petrovaradin, Rača i Gradiška. Od 1959. godine registrirano je kulturno dobro, a 2007. godine proglašena je kulturnim dobrom od nacionalnog značenja. Posebna vrijednost koja proizlazi iz obnove ovog značajnog nacionalnog kulturnog dobra u tome je što nekadašnju arhitekturu rata danas pretvara u arhitekturu mira.