Virovitičko-podravska

VAŽAN PROJEKT

Mrak Taritaš uručuje Odluku o financiranju energetske obnove Učeničkog doma Virovitica

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš u prostorijama virovitičkog Učeničkog doma, uručit će ravnatelju Staniši Žarkoviću Odluke o financiranju glavnog projekta i radova na energetskoj obnovi zgrade Učeničkog doma. Ugovor se potpisuje u sklopu Pilot projekt „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ za kojeg je Ministarstvo objavilo Javni poziv u lipnju 2015.

Mrak Taritaš   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

U sklopu Pilot projekta osigurano je 50 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Poziv je otvoren do 2020. odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava, priopćeno je iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Za izradu projektne dokumentacije Učenički će dom dobiti 175.260,00 kn bespovratnih sredstava što je 100% prihvatljivih troškova, a od ukupne investicije radova na energetskoj obnovi koja iznosi 1.162.334,21, odobreno je 813.633,95 kn tj. 70% bespovratnih sredstava. Zgrada Učeničkog doma sagrađena je prije 1968. a dograđivana je i prilagođavana potrebama boravka učenika 80tih godina.

Energetskom obnovom trebala bi se smanjiti sadašnja potrošnja energije za više od 70% a time i štetne emisije CO2. Uštede će se ostvariti toplinskom izolacijom fasade i krova te zamjenom unutarnje rasvjete energetski učinkovitijom. Uz same troškove izvođenja radova iz Programa se financira i stručni nadzor građenja, provedba energetskog pregleda te izrada energetskog certifikata nakon provedene energetske obnove.

Zgrada će se nakon obnove moći svrstati u energetski razred B. Početak radova očekuje se nakon provođenja postupka javne nabave za odabir izvođača. Osim navedenih ušteda, energetska obnova značit će ugodniji život za 115 učenika koliko ih trenutno boravi u Učeničkom domu, dodaje se u priopćenju Ministarstva.