Osječko-baranjska

NOVI ULAZ U TVRĐU

Završila obnova pretprostora Vodenih vrata

Dovršetkom projekta obnove prostorne i povjesne cjeline Vodenih vrata osječka je Tvrđa dobila potpuno novu vizuru utvrđenog grada. Projekt koji je započet još prije pet godina konačno je priveden kraju, a u njegovu realizaciju uloženo je 4 milijuna kuna.

Završila obnova pretprostora Vodenih vrata   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Pretprostor Vodenih Vrata u Tvrđi dobio je potpuno novu vizuru. Idejni začetnik projekta Zlatko Uzelac, povjesničar umjetnosti i urbanist, na svečanosti otvaranja nije skrivao sreću konačnim privođenjem projekta kraju.

"Mislim da je najveće zadovoljstvo u tome što smo mi zapravo jedan povijesni spomenik, koji je nažalost bio zaboravljen, koji je bio pod zemljom, koji je bio zatrpan, za koga smo slutili da postoji, a nismo bili niti sigurni da je postojao, izronio, ne samo jedan objekt, jedan spomenik, nego je izronila cijela jedna zapravo zaboravljena, neobična povijest", kazao je Zlatko Uzelac.

A povijest seže još u srednji vijek, pa potom do početka 18. stoljeća kada su izgrađena Vodena vrata i cijeli kompleks pretprostora, s otokom i kanalom, odnosno takozvanom lunetom, predziđem Vodenih vrata.

Taj je prostor iznova aktiviran u suvremenoj funkciji kao ambijentalno odredište opremljeno klupama i prostorom za okupljanje te prvenstveno kao informacijsko polazište turista pred ulaznim vratima u grad.

"To je jedan novi javni prostor u gradu, prostor koji je napravljen ispred povijesnih vrata za ulaz u grad Osijek. Znači, to su jedina povijesna vrata koja su ostala i to je ono na što smo mi izuzetno ponosni, i kao Agencija koja je vodila taj projekt. Čuli ste, projekt je trajao od 2010. godine, sada je završen, a i kao građanin Osijeka sam izuzetno isto ponosan jer zaista smatram da je ovo jedan projekt koji će služiti i gradu za sve one daljnje manifestacije, koje se mogu ovdje održavati", rekao je Željko Andraši, ravnatelj Agencije za obnovu osječke Tvrđe.

Većinu sredstava za realizaciju projekta osiguralo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, a ostatak ministarstva gospodarstva i kulture te grad Osijek u bivšem i sadašnjem mandatu. Na svečanost otvaranja Vodenih vrata iz Zagreba do Osijeka potegnulo je čak dvoje ministara dosadašnje Vlade – ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Ja sam jako zadovoljna. Ja sam uvodno rekla kad napravite dobar posao onda vas i dragi Bog podraga i da vam lijepi dan i evo dragi Bog je podragao i dao lijepi dan. Riječ je o jednom vrlo zahtjevnom poslu. Kad gledate vremensku dimenziju 5 godina i to se čovjeku čini dugo, međutim 5 godina je minimum što možete napravit", kazala je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

"Mislim da jako lijepo izgleda, posebno po noći kada se rasvjeta upali, mislim da će Osječani bit zadovoljni, i svi naši gosti u ovom gradu, i moram iskoristiti priliku i čestitati i ministarstvu i svojoj kolegici i prijateljici Anki Mrak Taritaš, koja je izgurala vrlo profesionalno zajedno sa Željkom ovaj projekt i u biti pokazala da toliko prstora još ima za urediti oko i unutar Tvrđe, i ako se krene ozbiljno, znači imamo sad primjer kako to može izgledati, ako se ozbiljno kreće korak po korak u uređivanje, ja mislim da ne smijemo stati", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Obnova Tvrđe sveobuhvatan je i dugotrajan proces, za čiji će se nastavak, najavljeno je, glavnina sredstava pokušati osigurati preko europskih fondova. Vjeruje se kako će Vodena vrata i prostor oko njih postati prava atrakcija, a sve skupa važno je i u kandidaturi Osijeka za Europsku prijestolnicu kulture.