Društvo

UPOZORENJE BIRAČIMA

Ovako vam mogu ukrasti glas na izborima

Radi se o slučaju kada birači zaokruže kandidata s određene liste, ali ne i redni broj ispred te liste.

Ilustracija   FOTO:Nina Djurdjevic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / t-portal

Profesor Ivan Rimac s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu upozorio je na veliki problem koji može rezultirati krađom na predstojećim parlamentarnim izborima.

Radi se o slučaju kada birači zaokruže kandidata s određene liste, ali ne i redni broj ispred te liste. Takvi glasački listići bit će važeći - računat će se kao glas za kandidata i za listu - ali otvaraju mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada a listić se "boduje" u korist zaokružene liste.

"To je problem koji može rezultirati krađom na izborima i to ne baš malom krađom, te izazvati nepovjerenje u poštenje izbora", istaknuo je Rimac u razgovoru za tportal.

Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor propisani su mogući načini popunjavanja glasačkog listića, a Profesor Rimac upozorava na onaj veoma problematičan, kada se zaokruži samo preferirani kandidat - tada manipulacija glasačkim listićima može doslovce 'presuditi' izbore na kojima se predviđa veoma tijesan rezultat.