Razno

VELIKO OTKRIĆE ZNANSTVENIKA

''Otključan'' kompleks enzima koji utječe na razvoj više vrsta karcinoma

Nadaju se da će uspjeti shvatiti što potiče mutacije na genu PRC2 ili represivnom kompleksu polikomba 2, koji se povezuje s razvojem limfoma, leukemije, tumora na mozgu te s brojnim urođenim bolestima koje utječu na proces rasta.

Ilustracija   FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Dnevnik.hr

"Otkriće nas dovodi korak bliže razumijevanju načina na koji PRC2 funkcionira u normalnim stanicama i na koji način mutacije u ovom genu uzrokuju teške bolesti", rekao je jedan od znanstvenika koji su radili na studiji, Xin Liu iz Medicinskog centra Sveučilišta u Teksasu.

Represivni kompleks polikomba 2 igra središnju ulogu u više procesa u ljudskom organizmu, ključnih za proces starenja kod ljudi, uključujući održavanje identiteta stanica i njihova umnožavanja te elastičnost matičnih stanica, na način da modificira specifičan protein unutar kromatina - nukleoproteinskog sadržaja kromosoma, koji pomažu u održavanju genskih obrazaca.

Idući je korak primijeniti nove informacije u istraživanju o tomu na koji način novi lijekovi mogu spriječiti enzimsku aktivnost PRC2. Liu kaže da znanstvenici istražuju potencijal takvih lijekova u liječenju nekoliko tipova limfoma.

IZVOR: Dnevnik.hr