Zabava

URNEBESNE SU

Zašto mačke s interneta šize kad ugledaju krastavac?

Ovih dana društvenim mrežama kruži snimka u kojoj se mačke prestraše kad vide krastavac. No, postoji i objašnjenje zašto je to tako. Mačke su duboko u sebi jako znatiželjna bića i moraju sve preispitivati

Piše: Republika.eu

Hrpa videa koja je nedavno objavljena postala je dosta viralna jer pokazuje mačke koje seizbezumljeno boje krastavca. Tako, recimo, u jednom videu se vidi kako se vlasnik priščjava mački dok ona jede i ostavlja krastavac na podu, a kad se mačka okrene, počne histerično skakati i bježati.

No, postoji i jednostavno rješenje zašto se ta i bilo koja druga mačka boji bezopasnog krastavca, a to je objasnio i američki veterinar Roger Mugford koji je ujedno i specijalist za bihevioralno ponašanje životinja.

“Mačke su duboko u sebi jako znatiželjna bića i moraju preispitivati sve što se nalazi u njihovoj blizini jer na taj način se štite od opasnosti i mogućih zamki koje bi im mogle ugroziti život. Da je vlasnik iza mačke stavio ananas ili plastičnog pauka, mačka bi isto reagirala. Njezina panika i šok reakcije su na akciju koja se dogodila, a da je oni nisu primjetili, dakle, uplašene su jer su mogle izgubiti život i jer im prijeti opasnost od neidentificiranog subjekta”, zaključio je.