Gospodarstvo

ŠEĆERANE NA TREĆINI KAPACITETA

Najmanje domaće repe u povijesti

U trima hrvatskim šećeranama ove je jeseni perađeno gotovo najmanje domaće šećerne repe u hrvatskoj povijesti. Zbog prošlogodišnjeg smanjenja ugovorenih cijena za otkupljenu repu mnogi su proizvođači odustali od ove proizvodnje, što će se negativno odraziti i na ukupnu ovogodišnju proizvodnju šećera u Hrvatskoj, jednog od rijetkih naših izvoznih aduta, s tradicijom proizvodnje dužom od stotinu godina. Procjenjuje se kako će sve tri hrvatske šećerane zajedno ove godine proizvesti tek oko 120 tisuća tona šećera, što je u stanju proizvesti jedna šećerana sama.

Ilustracija   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / STV

Iz tvorničkoga kruga županjske Sladorane kamioni ovih dana izlaze s prvim ovogodišnjim količinama proizvedenoga šećera.S dovozom su repe za njegovu proizvodnju za ovu godinu završili. Kampanja je privedena kraju gotovo najranije u povijesti ove tvornice.

"Osjećaji su dvojaki na samome kraju ovogodišnje kampanje, jer s jedne strane vrlo smo zadovoljni da smo uspjeli u ovom, da kažem kasno jesenskom, a više ljetnom vremenu, završit kampanju i time upriličiti mogućnost našim proizvođačima da privedu sve poljoprivredne radove na vrijeme i kvalitetno, međutim, s druge strane, žalosni smo što je ovogodišnja kampanja trajala tako malo, što je rezultat malog broja hektara koje smo imali ove godine", kaže mr.sc. Ivo Rešić, direktor za organizaciju i proizvodnju šećerne repe Sladorane Županja.

Županjska Sladorana imala je ove godine s domaćim proizvođačima ugovorenih oko 5 tisuća hektara pod šećernom repom, što je gotovo upola manje od planiranog minimuma. Gotovo identična situacija je i u preostale dvije tvornice šećera, u Osijeku i Virovitici. Sve tri ukupno uspjele su ove godine s domaćim proizvođačima ugovoriti tek oko 13 i pol tisuća hektara pod šećernom repom. Posljedica je to prošlogodišnjeg jednostranog smanjenja već ugovorene otkupne cijene s 300 na 240 kuna po toni šećerne repe.

"Jasno da je to izazvala nužda, jer se ne pamti da je tako niska cijena šećera bila. Pričaju se čak anegdote da za jednu malu crnu kavicu morate dat 4 kilograma šećera, što je nezamislivo, ali je jako slikovito da se vidi dokle je došla ta niska cijena, tako da su sve šećerane ostvarile gubitak i praktično je prvi put bila nužda skinuti cijenu da bi preživjeli", pojašnjava Miroslav Kos, savjetnik u sektoru industrijske proizvodnje šećera.

"Koristim svaku priliku da zahvalim našim proizvođačima, ovim tradicionalnim, koji su ostali vjerni, posebno ove godine, naravno i ovi koji se vraćaju sa potpisom novih ugovora, koji su zapravo održali šećerane, jer da nije bilo njihovog pristanka sigurno da možda danas ne bi ni razgovarali po pitanju šećerne repe, jer je bila situacija takva da je bila upitna i sama isplata šećerne repe", uvjeren je Ivo Rešić iz županjske Sladorane.

Izgubljeno međusobno povjerenje teško se vraća, no jedni bez drugih ne mogu - ni šećerane, niti njihovi kooperanti. Za sljedeću godinu najavljeno je dizanje otkupne cijene na 250 kuna po toni, a u županjskoj Sladorani kažu kako već sada imaju razinu ugovaranja proizvodnje, veću nego što su imali u cjelokupnoj ovogodišnjoj proizvodnji.