Književnost

PRIČA O "ŠKRIPARIMA"

Povijesni roman ''Medaljon'' predstavljen i osječkoj publici

Nakon turneje po cijeloj Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini, novi roman spisateljice Anite Martinac – Medaljon predstavljen je i u osječkoj knjižari Nova. Knjiga govori o stvarnim povijesnim događanjima nakon Drugog svjetskog rata u Zapadnoj Hercegovini i takozvanim ''škriparima''.

Povijesni roman ''Medaljon'' predstavljen i osječkoj publici   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Povijesni roman Medaljon rezultat je višegodišnjih istraživanja autorice Anite Martinac, koja je koristila ne samo povijesnu građu i dokumente već i svjedočanstva iz prve ruke preživjelih sudionika. 

Pisan jednostavnim narodnim jezikom roman govori o ''škriparima'' kako je puk nazivao poražene vojnike NDH i sve ostale koji su u dijelu gornje Zapadne Hercegovine još gotovo šest godina nakon Drugog svjetskog rata gerilski ratovali protiv Jugoslavije i komunističkoga društvenog poretka. Knjiga opisuje i zločine komunističke vlasti i UDBE koji su godinama prešućivani. Autorica romana Anita Martinac rođena je u Mostaru gdje i danas živi i radi. Do sada je objavljivala uglavnom poeziju, kratke priče i dnevnike, a Medaljon joj je prvi roman.