Događanja

DAR MAĐARA OSIJEKU ZA NJEGOV ROĐENDAN

Obiteljsko naslijeđe Retfalčana na jednodnevnoj izložbi u Osijeku

Svaka obitelj ima svoju povijest i nasljeđe, a ono što čuvaju u svojim domovima i prenose budućim naraštajima stanovnici Ulice Šandora Petefija u osječkoj Retfali na jedan su dan predstavili javnosti. Već tradicionalno povodom Dana grada Osijeka Mađarsko kulturno društvo Nepkor organiziralo je izložbu „Retfalačke uspomene“.

Obiteljsko naslijeđe Retfalčana na jednodnevnoj izložbi u Osijeku   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Iz čega se nekada objedovalo, u čemu su se čuvale fotografije, iz čega se pila kava samo je dio onoga što se moglo vidjeti na jednodnevnoj izložbi „Retfalačke uspomene“. Tema izložbe bila je obiteljsko naslijeđe pa su Retfalčani svojim sugrađanima pokazali starine svojih baka i djedova.

„Tu možemo vidjeti koje kakve slike, ručne radove, predmete koje smo nekada davno upotrebljavali i danas su već zaboravljeni.Imamo stare fotografije, slike, molitvenike, imamo stare kalože. Oni su jako vrijedni i jako stari, datiraju iz 1700./1800. godina“ , kazala je Marta Andrić iz Mađarskog kulturnog društva Nepkor.

Mađarsko kulturno društvo Nepkor inače, ovakvim i sličnim aktivnostima čuva tradiciju i običaje mađarske nacionalne manjine u Hrvatskoj i to još od svog osnutka 1946. godine.