Požeško-slavonska

ZABORAVLJENA BOLEST

U Požeško-slavonskoj županiji godišnje od 10 do 20 novooboljelih od tuberkuloze

Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU Požega, Opća županijska bolnica Požega i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizirali su okrugli stol “Tuberkuloza – jučer, danas, sutra”, na kojemu su prezentirana četiri rada.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

O epidemiologiji tuberkuloze govorili su prim. dr. sc. Vlado Drkulec i spec. epidemiolog Ante Vitalija.

''Tuberkuloza u svijetu obuhvaća još uvijek trećinu stanovništva, koje je u kontaktu s tuberkulozom, i to je ono što zabrinjava. Oko osam milijuna ljudi godišnje još uvijek umire od tuberkuloze. Požeško-slavonska županija na visokom je mjestu u RH po broju novooboljelih i novootkrivenih slučajeva tuberkuloze, godišnje posljednjih nekoliko godina imamo od 10 do 20 novootkrivenih bolesnika. Je li to zbog socioekonomskih razloga ili velike migracije stanovništva, ostaje za proučavanje. Tuberkuloza se liječi vrlo uspješno, a bitno je liječenje početi odmah jer je to zarazna bolest. Prema epidemiološkoj anketi koju provodimo sa svim oboljelima, utvrđeno je da ima zaraze i iz kontakata s već bolesnima'', istaknuo je dr. med. Vitalija.

''Latentna tuberkulozna infekcija je stanje kada osoba nema nikakvih znakova bolesti, a zarazna je za okolinu. Tijekom života postoji opasnost da se reaktivira i prouzroči aktivnu bolest. Sve studije u zemljama gdje je niska incidencija tuberkuloze pokazuju da je u svih novooboljelih tuberkuloza uglavnom posljedica latentne reaktivacije, a ne recentne infekcije. To znači da, ako želimo tuberkulozu držati pod kontrolom, te osobe moramo tražiti i primjerenim tretmanom spriječiti razvoj aktivne bolesti. Među bogatim zemljama s niskom incidencijom je i Hrvatska'', istaknuo je dr. sc. Ivan Pavić, spec. pedijatar-pulmolog Klinike za dječje bolesti Zagreb.