Kino & Film

BESPLATNE PROJEKCIJE

Počinje Human rights film festival

Danas počinje još jedno izdanje Human Rights Film Festivala u kinu Europa. Sedam večeri zaredom moći ćemo besplatno gledati naslove iz cijelog svijeta.

Human rights film festival   FOTO:Luka Stanzl/PIXSEL
Piše: Media Servis

"Filmski festival angažiranoga i autorskoga filma, što hoće reći da na našem festivalu kojeg organiziramo već 13. put, promoviramo s jedne strane aktivistički film, a s druge strane smo zainteresirani da hrvatskoj publici pokažemo najbolje od umjetničkog filma", rekao je Milat.

Ovogodišnje izdanje se fokusira na temu života bez doma, koja je aktualna s obziroma na veliku migranstsku krizu, ali se odnosi i na općenite probleme ljudi bez doma i domovine. U programu je 25 naslova iz cijelog svijeta:

"Pokazujemo dokumentarne, igrane, čak i neke eksperimentalne filmove. Imamo dosta široku selekciju u smislu žanrova i tema. Svakako bismo istaknuli film koji će otvoriti festival u kinu Europa: radi se o britanskom dokumentarcu ‘Sirijska ljubavna priča‘." Osim izvrsnih dokumentaraca, Festival će ponuditi još zaniljivih naslova:

 
"Premijerno u Hrvatskoj pokazujemo novi film tajlandskog režisera..."

Festival ima i popratni program koji je već počeo u kinu Tuškanac. Tamo se također besplatno gledaju filmovi i to sve do nedjelje uoči početka HRFF-a.

"Mi smo pokušali staviti one filmove koje smo jako htjeli pokazati publici. Možda iz razloga što imamo ograničen raspored i broj mogućih projekata koje tijekom dana možemo pustiti u kinu Europa, smo odlučili da one filmove koji nisu tako striktno angažirani, da ih pokažemo u kinu Tuškanac."

Na kraju cijelog festivala, 13. prosinca, u klubu Močvara održat će se dobrotvorini koncert austrijskog benda Sofa surfers od kojeg će se prihod donirati inicijativama koje pokušavaju ublažiti izbjegličku krizu.