Društvo

IZMJENJENIM PRAVILNIKOM OMOGUĆEN VEĆI BROJ DONACIJA

Od danas nema PDV-a na doniranu hranu

Trgovci, ugostitelji, pekari i svi ostali koji žele donirati hranu pučkim kuhinjama, od danas su oslobođeni plaćanja poreza na dodanu vrijednost te hrane, što je omogućeno izmjenama pravilnika o PDV-u

Humanitarna udruga Rijeka ljubavi   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu/ Dalmacija newa

400 tisuća tona hrane godišnje se baci u Hrvatskoj zbog apsurdnih propisa! Do sada su se veliki trgovački lanci rješavali hrane na svakojake načine osim ne doniranjem jer bi im u tom slučaju država naplatila PDV. 

Od danas se to mijenja: na doniranu hranu nema plaćanja PDV-a pa će hrana završiti u kuhinjama i stolovima potrebitih, a takvih je, nažalost, svakoga dana sve više. Iz Hrvatske obrtničke komore pozdravljaju stav kojim se omogućava doniranje hrane bez plaćanja PDV-a, a to će uvelike olakšati i poslovanje trgovcima, ugostiteljima, pekarima, slastičarima i drugim objektima koji posluju s hranom. Obrtnici žele hranu koja je pred istekom roka, a još ima uporabnu vrijednost, donirati onima kojima je to najpotrebnije. 

Također, za obrtnike kao mikropoduzetnike to će značit će i dodatno financijsko rasterećenje, naglašavaju iz HOK-a.

"Poreznim obveznicima koji doniraju hranu u svrhu sprečavanja njenog uništavanja, zaštite okoliša ili pomoći krajnjim primateljima, u skladu s Pravilnikom o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, takve donacije hrane priznati kao manjak na koji se neće obračunavati PDV, pod uvjetom da vrijednost tih donacija ne prelazi dva posto prihoda odnosno primitaka prethodne godine" – objasnili su iz Porezne uprave.

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Pravilnika o PDV-u Ministarstva financija 8 .prosinca stvoreni su uvjeti za početak pune provedbe sustava doniranja hrane. 

Građani su već i ranije raznim akcijama pokazali da žele pomoći potrebitima, a sada se tome napokon priključila i država te se nadamo kako ćemo zajedničkim snagama pomoći onima kojima je naša pomoć potrebna.


Više na: Dalmacija News