Gospodarstvo

ČLANSTVO U EU

Hrvatski šećer još slađi nakon ukidanja proizvodnih kvota

U proteklom je razdoblju u EU zatvoreno više od sto šećerana pa proizvodnja neće značajno rasti.

Sladorana Županja   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Poslovni dnevnik

Stižu gorki dani za industriju šećera u Srbiji, ocjenjuju lokalni mediji, a ključni argument su u godinu dana gotovo prepolovljeni hektari radi niske otkupne cijene, sa 70 na 42 tisuće što je urušilo i proizvodnju šećera sa 546 na 300 tisuća tona.

U susjedstvu strahuju kako će ih preplaviti jeftiniji šećer iz uvoza, posebice nakon 2017. zbog ukidanje proizvodnih kvota u EU. Bruxelles je svojedobno pod pritiskom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) proizvodnju članica ograničio na 13,3 milijuna tona, a kapaciteti europskih šećerana su 20 milijuna tona. Europska komisija je za tri šećerane u RH odrezala godišnju proizvodnu kvotu od 193 tisuće tona šećera iz šećerne repe.

Članstvo u EU, unatoč premaloj kvoti, plus je za domaće šećerane zbog visoke uvozne zaštitne carine i manjka šećera na tržištima u okruženju. Italija proizvede oko 400 tisuća tona, a konzumira više od 1,5 milijun, Mađarska potroši oko 300 tisuća tona, a proizvede tek polovicu te količine. Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro s optimizmom gleda na budućnost industrije šećera. Ovogodišnji urod nešto je slabiji od prosječnog, no usprkos tome, iznosi, grupa Viro (Sladorana i Viro) ispunit će proizvodne kvote, uz očekivani višak šećera proizveden u tvornici Viro u količini od 2300 tona. 

IZVOR: Poslovni dnevnik