Tech

BILO JE I VRIJEME

Google Maps sada omogućuju i offline navigaciju

Google Maps najpopularnija su aplikacija na tržištu digitalnih mrežnih karata, a odsad će imati i svoju „offline“ verziju, što uvelike olakšava život svima onima koji često putuju, a ne žele trošiti basnoslovan novac na podatkovni promet.

Ilustracija   FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / ICT Business

Sve će se lijepo preuzeti i ažurirati pa je dovoljno prije puta provjeriti posjedujete li posljednju verziju „offline“ Google Mapsa za određenu destinaciju i to je to.

Također, moguće je preuzimati i Google Maps od lokacije do lokacije, a ne sve skupa, što nema smisla. Ukoliko idete u Berlin, preuzmete kartu Berlina, a bilo bi poželjno i sve okolne zemlje kako biste se lakše snašli na putu do Njemačke. Isto vrijedi i za bilo koji grad na svijetu.

Zanimljivost je i da se aplikacija sama prebacuje u "offline mode" ukoliko veza postane preslaba da bi "vukla" sve što "online" verzija traži. A jedini su u ovoj priči od korisnika mobilnih uređaja i tableta zasad zakinuti iOS korisnici jer se na verziji ove aplikacije za taj operativni sustav još uvijek radi. Nažalost, offline verzija nije dostupna još uvijek ni za desktop računala.

Korisničko sučelje je jednostavno za navigaciju, povlačenje mišem premješta pogled na druge lokacije, mogući su skokovi na određene koordinate i potraga za lokacijama, podržano je zumiranje do različitih nivoa virtualnog pogleda na Zemlju putem stvarnih satelitskih snimaka i stvorenih digitalnih karata različite kvalitete, ovisno o važnosti promatranog područja, razne načine prikaza karata, od umjetno pridodanih geopolitičkih oznaka, prometnica, puteva, noćnih snimaka, prikaza važnih lokacija, turističkih odredišta, kulturnih znamenitosti...

IZVOR: ICT Business