Požeško-slavonska

ZAVRŠENA BERBA DUHANA

Ubrano 8000 tona duhana, prosječna cijena 19 kn/kg

Kako su početkom godine svi proizvođači duhana na području Podravine i Slavonije potpisali ugovore o kooperaciji s Hrvatskim duhanima, s njima će i završiti ovogodišnji ciklus proizvodnje, iako je tvrtka u međuvremenu prodana svjetskoj duhanskoj kompaniji British American Tobacco.

Ilustracija   FOTO:Goran Stanzl/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Proteklog tjedna, upravo prije prvih mrazeva, završene su ovogodišnje berbe duhana na proizvodnim površinama od 3417 hektara pod duhanom tipa virginia i 327 hektara pod duhanom tipa burley. Ubrano je ukupno 8000 tona duhana, a od toga 7075 tona duhana virginia i 925 tona duhana burley, što je za oko 800 tona više od lanjskog ukupnog uroda duhana. Na proizvodnim površinama u suhome ratarenju ostvaren je prosječni urod od 2120 kilograma po hektaru, a na navodnjavanim proizvodnim površinama ostvaren je prosječni urod veći od 3000 kilograma po hektaru.

Ovogodišnju proizvodnju duhana, ističu agronomski stručnjaci iz Hrvatskih duhana, pratili su suša i ekstremno visoke temperature u početku berbi u srpnju, a zatim se nastavile i u kolovozu, što je na siromašnijim tlima ubrzalo zriobu duhana. Na navodnjavanim površinama od 400 hektara proizvođači nisu imali problema s ranom zriobom i ostvarili su očekivane prinose od 3000 do 4000 kilograma po hektaru. Međutim, to je tek oko 11 posto od ukupnih ovogodišnjih površina pod duhanom koje se navodnjavaju. 

U Hrvatskim duhanima, unatoč poteškoćama s kojima je ove godine bila suočena primarna proizvodnja duhana, zadovoljni su utoliko što su u ovogodišnjoj proizvodnji uspjeli zaustaviti smanjenje proizvodnih površina pod tom kulturom. Proizvođačima su ove godine ponuđene stabilne zaštitne otkupne cijene, i to prvi put za svih šest otkupnih klasa, koje se za primjerice duhan tipa virginia kreću od 13,18 kuna za kilogram prve klase do 2,90 kuna za duhan šeste klase uz naknadu od 3,28 kuna za prvu klasu, odnosno dvije kune za kilogram šeste klase duhana.