Tech

NOVA PRAVILA OČEKUJU SE OD 2018.

Mlađima od 16 godina ograničit će se pristup društvenim mrežama

Države članice Europske unije moći će same odrediti dobne limite za pristup društvenim mrežama i internetu djeci u dobi između 13 i 16 godina.

Ilustracija   FOTO:/DPA/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Kazao je to član Odbora za građanske slobode te izvjestitelj za zakon o zaštiti podataka u Europskom parlamentu i njemački europarlamentarac Zelenih Jan Philipp Albrecht, nakon što na Odboru nije prošao prijedlog da u zakonskom paketu, vezanom uz zaštitu osobnih podataka na internetu, minimalna starost za samostalno korištenje raznih internetskih servisa i usluga, ali i korištenje elektroničke pošte, internetskih tražilica te preuzimanje aplikacija za mobilne uređaje, bude podignuta sa sadašnjih 13 na 16 godina života.

Europska komisija predložila je da, u slučajevima u kojima je potrebna suglasnost djeteta mlađeg od 13 godina, davanje suglasnosti moraju odobriti roditelji. Propisima u SAD-u predviđena je ista dobna granica. Vijeće se nije složilo s tim prijedlogom te je predložena granica od 16 godina. Na kraju je predloženo kompromisno rješenje: države članice mogu samostalno definirati dobnu granicu između 13 i 16 godina (pri čemu je 16 zadana dobna granica).

Cilj mjere jest spriječiti izlaganje djece pritisku da otkriju osobne podatke bez potpune svijesti o posljedicama. Time se maloljetnicima neće onemogućiti korištenje interneta radi traženja informacija, savjeta, edukativnih sadržaja i tome slično. Sada je na državama članicama da odaberu dobnu granicu između 13 i 16 godina.

Europska komisija predložila je još 2012. reformu zaštite podataka u EU-u kako bi Europu dovela u korak s digitalnim dobom. Kako ističe Europska komisija, više od 90 posto Europljana kaže kako želi ista prava na zaštitu podataka u cijeloj Uniji, neovisno o tome gdje se njihovi podaci obrađuju. Novim paketom pravila za reformu zamijenit će se dosadašnja raznolika pravila o zaštiti podataka u Europskoj uniji. Reforma se sastoji od dva instrumenta: prvi je Opća uredba o zaštiti podataka, uz čiju pomoć će ljudi lakše moći kontrolirati svoje osobne podatke. Istodobno će se osuvremenjenim i ujedinjenim pravilima poduzećima omogućiti maksimalno iskorištavanje mogućnosti jedinstvenoga digitalnog tržišta smanjenjem birokracije i ojačanim povjerenjem potrošača. Direktivom o zaštiti podataka za policijski i kaznenopravni sektor osigurat će se da se podaci žrtava, svjedoka i osumnjičenika za zločine propisno zaštite u okviru kaznene istrage ili aktivnosti provedbe zakona. Istovremeno će se usklađenijim zakonima olakšati prekogranična suradnja policije ili državnih odvjetnika radi učinkovitijeg suzbijanja kriminala i terorizma u cijeloj Europi.

Nova pravila o zaštiti podataka počet će se primjenjivati 2018. godine.

Izvor: Glas Slavonije