Društvo

OPREZ!

Uporaba pirotehnike dozvoljena je od danas do 1. siječnja

Od danas, 27. prosinca, dozvoljena je uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda. Policija poziva sve građane na oprez

Od danas, 27. prosinca, dozvoljena je uporaba pirotehničkih sredstava   FOTO:Facebook
Piše: Republika.eu

Prodavaonice pirotehnike otvorile su svoja vrata 15. prosinca. Dok su neki već nabavili svoje petarde, rakete i vatromet, neki još uvijek razmišljaju o svjetlosnim efektima za najluđu noć u godini. 

Pirotehnika nije bauk, pirotehnika može biti i prekrasna stvar u ove blagdanske dane, za uvećati bilo kakvu svečanost, no nažalost svjedoci smo da svake godine imamo brojne slučajeve ozljeda djece nastalih nekvalitetnom ili pogrešno upotrebljenom pirotehnikom. 

Ni upozorenje MUP-a roditeljima da djeci ne daju petarde jer bi mogli nastradati nisu spriječili navalu kupaca u prodavaonice pirotehničke opreme.

Stotine ljudi svake godine biva povrijeđeno radi nepravilnog korištenja pirotehnike, stoga u nastavku donosimo nekoliko jasnih i jednostavnih principa pomoću kojih ćete zaštiti sebe, svoje bližnje, imovinu i prirodu od potencijalne štete uzrokovane nepravilnim korištenjem pirotehnike.
FOTO: Ovlašteni distributeri pirotehnike

Podsjetimo, pirotehnička sredstva dijele se u tri razreda. Pirotehnička sredstva I. razreda najmanje su opasna i mogu se prodavati tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina. Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja. 

Važno je da sredstva budu kupljena u ovlaštenim prodavaonicama pirotehničkih sredstava ili oružja, jer sve kupljeno izvan toga je opasno i nesigurno.

Policija poziva roditelje da kontroliraju svoju djecu kako bi se izbjegle ozljede.