Vukovarsko-srijemska

SLOBODAN NAKON SEDAM MJESECI

Željku Sabi je najveća želja da opet bude prvi čovjek Vukovara

Nakon sedam mjeseci provedenih u zatvoru, bivši gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik Željko Sabo od ponedjeljka ponovno kao slobodan čovjek šeće Vukovarom.

Željko Sabo   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Večernji list

Sabo je u zatvoru završio po presudi Županijskog suda u Osijeku zbog podmićivanja, odnosno pokušaja kupovanja vijećnice Marije Budimir (HDZ) kako bi u Gradskom vijeću Vukovara osigurao većinu za SDP čiji je tada bio član. Osuđen je na osam mjeseci zatvora bezuvjetno i osam mjeseci uvjetno, a na slobodu je odlukom Vrhovnog suda izašao mjesec dana ranije.

Upravo činjenica da je opet slobodan otvorila je i nagađanja o Sabinu daljnjem angažmanu. Osnovno pitanje je hoće li se bivši gradonačelnik politički aktivirati i ponovno ući u utrku za čelnog čovjeka Vukovara. Nakon izlaska na slobodu Sabo se novinarima ne javlja na telefon, a prve sate na slobodi proveo je uz obitelj i prijatelje. Međutim, njegovi najbliži stranački suradnici i prijatelji, gotovo svi redom, sigurni su da će nakon kratkog odmora Sabo početi politički djelovati. Današnji predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak, koji je godinama bio Sabin najbliži suradnik, ne želi nagađati o planovima bivšeg gradonačelnika Vukovara, piše Večernji list.

"Željko je branitelj, logoraš, i sve što se dogodilo jako ga je pogodilo. Zbog svega toga on je i osuđen te je sedam mjeseci proveo u zatvoru. Ipak, njegovi su planovi njegova osobna stvar i s njima ja nisam upoznat", rekao je Bošnjak. 

Međutim, treba znati i da je vukovarski SDP na prošlogodišnjim izvanrednim izborima za gradonačelnika Vukovara podržao Sabu koji se tada kandidirao kao neovisan kandidat. Na tim izborima Sabo je izgubio za 200-tinjak glasova od Ivana Penave (HDZ). Ni ovlašteni potpredsjednik županijske organizacije SDP-a Damir Rimac nema više informacija o Sabinim planovima. Mišljenja je da će se Sabo prvo trebati odmoriti.

"Mislim da će se Sabo sigurno politički aktivirati, samo je još nepoznato na koji način. S obzirom na to da je osuđen, njegovo političko djelovanje kroz SDP, zbog odluka vrha stranke, neće biti moguće, ali ne sumnjam da će on pronaći načina za svoj angažman. Ako tako odluči i bude imao želje, vjerujem da opet ima velike šanse", tvrdi Rimac.

Istodobno Josip Kiš, Sabin prijatelj iz vremena provedena u srbijanskom logoru u Nišu, siguran je u daljnje političko djelovanje Sabe u Vukovaru.

"Željko je tip čovjeka koji ne odustaje. Vjerujem da mu je najveća želja da ponovno postane gradonačelnik Vukovara kako bi javnosti dokazao da je ispravan i da je bio samo političko žrtveno janje. On je karizmatična osoba koja uživa veliku podršku Vukovaraca, a u prilog mu ide i što vukovarski SDP trenutačno nema dovoljno jaku osobu koja bi mogla ući u utrku za gradonačelnika Vukovara. Sve je to još pred nama ali, koliko ga poznam, mislim da je to gotova odluka", rekao je Kiš. Dodao je i da je Sabo imao sedam mjeseci vremena da razmisli o svemu, ali i isplanira sve daljnje korake. Kiš kaže i kako u vukovarskom SDP-u Sabo ima značajnu podršku članova. 

Anto Nobilo, koji je zastupao Sabu na sudu u Osijeku, kaže da ne postoje zakonske prepreke da se njegov branjenik ponovno politički angažira.

"Nisam o tome razgovarao sa Sabom, ali s velikom sigurnošću mogu reći da će se ponovno okušati u politici, pri čemu mu je najveća želja mjesto gradonačelnika Vukovara. Sudska presuda nije mu naštetila ni na koji način kod birača jer on nije ništa ukrao niti bilo što nečasno učinio", kaže Nobilo dodajući kako je Sabo vjerojatno prvi i jedini političar osuđen za to kazneno djelo te da je sam sudski proces obilježilo više presedana. Nobilo Sabu zastupa u još dva sudska postupka koji se protiv njega vode na Općinskom sudu u Vukovaru. Sabo vodi sud i u Strasbourgu. Tužio je RH, a za to je angažirao drugi odvjetnički ured.