Kazalište

ZIMSKE RADOSTI U DJEČJEM KAZALIŠTU

Zimski praznici uz 4 predstave po popularnoj cijeni

Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka i ove će godine zimske praznike svojim najmlađim gledateljima učiniti veselima i zabavnima. Njihova tradicionalna manifestacija Zimske radosti od 7. do 10. siječnja ponuditi će 4 ponajbolje predstave iz repertoara po popularnoj cijeniti.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka i ove će godine zimske praznike svojim najmlađim gledateljima učiniti veselima i zabavnima   FOTO:STV
Piše: STV

Zimske radosti u Dječjem kazališu počinju u četvrtak predstavom „Jaje“ Zlatka Krilića u režiji Matjaža Latina.

Krilića je naime, jaje uvijek fasciniralo – svojim savršenim oblikom, svojom mistikom (što li se krije iza ljuske) i simbolikom (iz neživog se stvara živo) stoga ne čudi što je jajetu posvetio priču. A ovaj tekst u profesionalnim kazalištima diljem svijeta, izveden je više od 2.000 puta. Ako se taj broj pomnoži s prosječnim brojem posjetitelja, ispada da je „Jaje“ nasmijalo pola milijuna dječjih lica.

Dan kasnije, u petak, na daskama malog osječkog kazališta biti će odigrana „Patkica Blatkica“. Djelo se na hrvatskim kazališnim prostorima izvodi preko četrdeset godina: samo u Zagrebačkom kazalištu lutaka u dva navrata odigrano je blizu tristo puta, igrano je i u Zadru, te u Osijeku još prije dvadesetak godina. Pripovijest o djevojčici Alenki, nestašnoj patkici Blatkici, lukavoj Lisici i mudrome Ježu ima, zapravo, još jedno, važno lice: dječju Publiku koja svojim opredjeljenjem razrješava problem i pridonosi sretnom kraju priče.

U subotu je na rasporedu dobro znana predstava „Pinokio“ u režiji Damira Mađarića. Pinokio je priča za djecu o neposlušnom, svojeglavom i pomalo naivnom lutku koji iz dana u dan upada u neprilike jer zločest je i svijetom juri poput muhe bez glave. Priča je to i o laganju jer lažući izrasta mu nos, a govori i o čudnim doživljajima lutka koji ne želi biti lutak nego pravi dječak, a u svemu tome mu pomažu mnogi likovi kako dobri – Vila, Zrikavac tako i oni zli i loši – Mačak i Lija! To je jednostavno jedna velika pustolovina dječaka – lutka sa sretnim završetkom.

Zimske radosti u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića završit će predstavom „Vrijeme je za bajku“. Predstava je nastala na predlošku češkog autora Jiřija Strede, koji na predlošku svima znane Crvenkapice razvija maštovitu Igru čija je nakana zabaviti publiku.

Sve predstave tijekom ove popularne zimske manifestacije počinju u 18 sati, osim one u nedjelju koja je na rasporedu u 10 i 30, a cijena ulaznice je 10 kuna.