Književnost

POVODOM OBILJEŽAVANJa DANA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE

Predstavljena knjiga Ante Guge "Oluja koju nismo mogli izbjeći"

U povodu obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Hrvatske u Osijeku je predstavljena knjiga Ante Guge "Oluja koju nismo mogli izbjeći". Autor je u ovome izdanju sabrao i analizirao sve najvažnije događaje koji su obilježili raspad bivše Jugoslavije i nastanak hrvatske države.

U povodu obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Hrvatske u Osijeku je predstavljena knjiga Ante Guge   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Do posljednjeg mjesta bila je ispunjena dvorana Kluba Knjižare Nova na  predstavljanju knjige "Oluja koju nismo mogli izbjeći", koja je u Hrvatskoj do sada pobudila veliko zanimanje javnosti.

Predstavljanje su organizirale udruge proistekle iz Domovinskog rata grada Osijeka, a uz autora govorili su i moderatori te osječki braniteljii.

U knjizi je autor sabrao i analizirao sve najvažnije događaje iz vremena raspada Jugoslavije i nastanka hrvatske države. 

Oslanjajući se na različite izvore, novine, memoare, vojne publikacije, dokumente iz arhiva MORH-a, stavio ih je u povijesni i politički kontekst te napravio, kako se moglo čuti, vrlo zanimljivu kronologiju koja obuhvaća deset godina burne prošlosti - od 23. svibnja 1985., kada su srpski akademici odlučili izraditi Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti do 8. kolovoza 1995., kada se predao cijeli 21. kordunski korpus srpske vojske.

Bio je to i kraj sna o Velikoj Srbiji i početak novih geopolitičkih odnosa u ovom dijelu Europe. Knjigu je izdao Večernji list, a na kioscima se može kupiti za 70-tak kuna.