Kino & Film

FILMSKI KLASICI

Projekcije "Generala" i "Mališana" uz pratnju Zagrebačke filharmonije

Sljedeći tjedan kino Europa ponovo kreće s projekcijama filmskih klasika uz glazbenu pratnju8 uživo. O čemu se radi objasnila je Jelena Pašić iz organizacije.

Zagrebačka filharmonija   FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Media Servis

"Filmove General i Mališan prikazujemo u okviru našeg programa ‘Fikmharmonija‘ koji ove godine ide već 4. sezonu zaredom. Radi se o projekcijama kultnih nijemih filmova, dakle, velikana nijemog filma poput Bustera Keatona. Charlieja Chaplina, Sergeja Eizensteina itd., koje prikazujemo uz prateću glazbu koju uživo izvodi Orkestar Zagrebačke filharmonije", rekla je Pašić.

Premijerne izvedbe filmova bile su u studenom, a sada su na redu reprize za sve koji tada nisu stigli u kinu, a željeli su.

"26. siječnja su ponovne izvedbe. Mališan će se toga dana prikazivati u 18.30, a General u 20.30 sati."

Budući da se radi o jedinstvenom spoju filma i glazbe, to jest, sjajnom audiovizualnom doživljaju, interes publike je i ovaj put velik:

"Mislim da su ulaznice već pri kraju, tako da je najbolje da što prije dođete na blagajnu kina Europa. A ukoliko neuspijete uloviti ulaznice za ovaj datum, filmovi će se prikazivati još 24. veljače i 23. ožujka. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina Europa. Jedna ulaznica stoji 60 kuna."

Dosadašnje projekcije uz glazbenu pratnju uvijek su se rasprodale, Zagrepčani su navikli na program Filmharmonije i rado mu se odazovu, a organizatori se trude uvijek ponuditi najbolje:

"Biramo uvijek da to budu dobri i kvalitetni filmovi, ali isto tako i nekakvi klasici koje u svakom slučaju vrijedi pogledati i koji su dio filmske antologije i opće kulture. Ove godine to su Mališan Charlieja Chaplina i General Bustera Keatona, dva zaista velika klasika koji imaju svoje već utvrđeno mjesto u filmskoj povijesti."