Osječko-baranjska

TRAJNA OPOMENA

Sjećanje na žrtve holokausta

Obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Na dan, 27. siječnja 1945. godine, ruske snage oslobodile su koncentracijski logor Auschwitz. Židovska općina Osijek redovito obilježava taj dan polaganjem vijenaca kod spomenika Majka i dijete u Parku Oscara Nemona.

Obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta   FOTO:STV
Piše: Republika.eu / STV

Vijence su položili predstavnici Židovske općine, čelnici grada i Županije te predstavnici studenata Pravnog fakulteta koji su na svom fakultetu organizirali predavanje o holokaustu iz perspektive Osijeka i Osječana. Proveli su i istraživanje o ulozi Židova u gospodarskom i društvenom životu grada.

"Najzanimljivije je meni osobno bilo to što su stvarno pripadnici židovskog naroda bili istaknuti članovi društva ovoga grada, znači kao poznati obrtnici trgovci, bankari i slično, čak i da je Židovska zajednica u Osijeku bila najbrojnija u Hrvatskoj, naravno do 2. svjetskog rata i kako su brojne nekretnine, čak i na samom osječkom trgu i njegovoj okolici bile u njihovom vlasništvu dok im naravno nisu bile oduzete", kazala je Matea Sekur, studentica Pravnog fakulteta u Osijeku.

Važno je prisjećati se holokausta i žrtava holokausta, kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo, poručili su čelnici grada i Županije.

"To treba biti jedna lekcija iz povijesti, jedna opomena kada zlo zavlada što se sve može dogoditi i koje nesagledive posljedice to donosi. Dakle, pogotovo u današnje vrijeme kada vidimo ponovno u Europi da rastu napetosti međunacionalne, međurasne, koje su izazvane na neki način, odnosno krenule su nakon ovoga imigrantskog vala", kazao je Dragan Vulin, dožupan osječko-baranjski.

I u Židovskoj općini upozoravaju na opasnost rastuće netrpeljivosti u svijetu, ali i na porast antisemitizma. Sjećanje na žrtve holokausta trebalo bi, kažu, svima biti opomena.

"Nažalost, to su teški dani. Moj otac je imao 13 braće i sestara. Od kompletne familije 7 braće i sestara s majkom završili su u Auschwitzu, bez povratka. Moj otac i dva brata su bili u Osijeku, dvojica su otišla u partizane, moj otac i njegov brat, treći brat iz Osijeka je također otišao u Auschwitz. On je jedini od Kohnovih koji se uspio vratiti živ natrag. Dugo godina je živio, prije nekoliko godina je umro", rekao je Dragutin Kohn, tajnik Židovske općine Osijek.

Danas u svijetu sve je manje onih koji su preživjeli strahote holokausta, a time i sve manje onih koji o tome mogu svjedočiti.