Događanja

TRAŽI SE OBJAŠNJENJE

Hasanbegović pozvan na sjednicu Odbora za kulturu

Ministar kulture Zlatan Hasanbegović pozvan je na sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Odbor traži objašnjenje njegova prvog poteza, smjene Stručnog povjerenstva za neprofitne medije.

Ministar kulture Zlatan Hasanbegović   FOTO:Petar Glebov/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ministar Hasanbegović već je zgrozio javnost svojim izjavama o antifašizmu, a prošlog tjedna promptonim raspuštanjem Povjerenstva za neprofitne medije prije isteka mandata. Smijenjeni članovi tvrde da ih je ministar o tome obavijestio poštom. Obrazloženje bi trebao dati na sjednici Odbora za kulturu koju je sazvala predsjednica Gordana Rusak. ‘‘Odbor ne može ukinuti Hasanbegovićevu odluku, ali će nakon rasprave donijeti svoj stav‘‘, najavila je Rusak. Oporba je pak zbog smjene Povjerenstva tražila zajedničku sjednicu odbora za kulturu i medije. Predsjednik potonjeg HDZ-ov Andrija Mikulić ne vidi razlog za to, jer je ministar postupio na temelju zakonskih ovlasti. SDP-ov Nenad Stazić traži da ministar na sjednici obrazloži ‘‘zašto kao stručni ministar stručne vlade ruši stručno povjerenstvo prije isteka mandata‘‘.Na svoju odluku osvrnuo se i Hasanbegović. Kaže, to je obično savjetodavno povjerenstvo kojer je završilo svoju zadaću - podijelili su novac za 2015. godinu...

Zbog toga, kako su rekli, nasrtaja na demokratske institucije i slobodu izražavanja, HND, PEN centar i Platforma 112 zatražili su Hasanbegovićevu smjenu. U obranu svog ministra stao je već prvi potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko.