Razno

ŠTO NAM TO DONOSI VELJAČA?

Započeo mjesec obilježen maškarama i danom zaljubljenih

Veljača je mjesec maškaranja i ludovanja, mjesec u kojem ljubuju mačke, a zaljubljeni slave svoj dan

Veljača je mjesec u znaku Valentinova i maškara   FOTO:Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Nova godina nam se polako udaljava, siječanj nam je završio i stigla je veljača. Mjesec koji je obilježen mnogim događanjima i zanimljivostima.

Osim što je veljača najkraći mjesec u godini, obično ima 28 dana, ali u prijestupnim godinama 29 dana, veljača je jedini mjesec ženskog roda. Stoga, ne treba zanemariti činjenicu da je veljača mjesec isključivo posvećen ženama.

Početak mjeseca obilježava Svijećnica, kršćanski blagdan koji se slavi 2. veljače. Na ovaj blagdan, blagoslivljaju se svijeće, koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama. U Slavoniji, ovaj se blagdan zove Svitlomarinje.

Poklade je svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju poklade ili fašnik, koji su više vezani uz određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj. 

Najpoznatiji karneval u svijetu održava se u Brazilu, točnije u Riu de Jeneiru, dok je u Hrvatskoj najprepoznatljivi Riječki Karneval. 

U svim gradovima diljem Lijepe naše održavaju se manifestacije i karnevalske povorke. 

U Slavoniji i Baranji prepoznatljive su Buše u baranji. Strašne buše imaju zamaskiranu glavu i lice, na tijelu dugačak kožuh preokrenut tako da je runo na vanjskoj strani, te oko pojasa remen na kojemu visi klepka i na nogama bijele platnene gaće napunjene slamom svezane ispod koljena, a umjesto cipela čizme ili opanci. Strašni buše u rukama nose štap ili sablju i zvono. Lipe buše su mlađi momci i djevojke obučeni u narodnu nošnju i to često kao suprotni spol. Prati ih nemaskirana glazba i posjećuju svaku kuću gdje nema smrtnog slučaja. Darovima koje prime kasnije plaćaju svirače. 

 

FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Veljača nam je prepoznatljiva i po još jednoj zanimljivosti. Naime, u valjači se slavi Dan zaljubljenih. Valentinovo, Dan sv. Valentina ili Dan zaljubljenih blagdan je koji se obilježava 14. veljače.

U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao blagdana zaljubljenih uglavnom vezuje uz utjecaje iz američke popularne kulture, ali je u Međimurju i ranije postojao narodni običaj da se za djecu dan sv. Valentina ostavlja djeci peciva u obliku ptica u dvorištu, uz objašnjenje da je to dan kada ptice imaju svadbu.

Svim zaljubljenima Veljača donosi mnoga lijepa siječanja i trenutke, na Valentinovo iznenadite svoje djevojke ili dečke i priredite im prigodna iznenađenja. Važno je napomenuti da nije sve u skupim poklonima i materijalni stvarima, budite kreativni i maštoviti!

Osim ljubavnih parova, u Veljači nam se ljube i mačke. Naime, veljača je obilježena kao mjesec kada se mačke najviše pare a sve to uzrok klime i početak sve dužih dana.

Ako ovih dana budete čuli izraz „Nervozan kao mačka u veljači“, zasigurno ćete znati o čem se radi!